Trädgårdsstaden ska bli en ny stadsdel

Trädgårdsstaden är tänkt att bli en ny stadsdel i Eksjö framöver där trädgårdstänket finns med. Nu är det förslaget som ska frigöra yta för upp till 120 nya bostäder ute på samråd.

Kvarnarps gård får extra skydd i framtiden.

Kvarnarps gård får extra skydd i framtiden.

Foto: Ivonne svahn

Eksjö2018-10-04 06:00

En del av området var tidigare ett jordgubbsfält i Kvarnarp. I och med att Eksjö växer och det finns behov av fler bostäder har kommunen tittat på området och om det är möjligt att bebygga, vilket inte mötts av enbart glada reaktioner, då ortsbor vill behålla områdets natur.

I tidigare planarbete har området benämnts som jordgubbsfältet men nu har kommunen släppt det namnet till förmån för "Trädgårdsstaden".

Ärendet är nu ute på samråd och kommunen har i det förfarandet haft öppet hus och rundvandring i området, eftersom det redan innan varit många åsikter från allmänheten.

Syftet med samrådet är att få in synpunkter från allmänheten till nästa skede som är granskningen av samrådsplanen

– Vi har jobbat länge med att ta fram samrådshandlingar. Det har varit ett lite ovanligt planarbete eftersom vi fått så mycket information innan och väldigt mycket input, säger samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring.

Flera områden avses få skyddsbestämmelser. I området finns bland annat FOBO:s odlingar, Kvarnarps gård, biodlarna och trädgårdsmästeriet Sjötuna och Bykhuset .

Biodlarnas hus från 1700-talet är det äldsta i området och dess stomme kommer att få skyddsvärde med K-märkning även om huset är omgjort. Detsamma gäller trädgårdsmästarbostaden och kringliggande byggnader vid FOBO.

Kvarnarps gård skyddas av både en så kallad Q och K-bestämmelse vilket innebär en rad olika villkor att huset inte får förvanskas.

För åtgärder inomhus måste exempelvis bygglov sökas.

– Kvarnarps gård får ett extra tungt skydd. Tidigare har man haft ett allmänt skydd men nu lyfter man in det i detaljplanen och även när det gäller gårdens användning. Då får man också ta ett större ansvar för det. Vi har verkligen tagit till oss huset och området och det finns inget förslag på ny bebyggelse kring FOBO och biodlarföreningen, säger Micael Wärnbring.

Trädallén får också sin egen kulturminnesbestämmelse.

Vid tidigare undersökningar hittades ett arkeologiskt fynd i form av kolgropar och en bopåle, vilket kommer att sparas som parkområde.

– Det var det enda området där man hittade höga halter av bly. Det kan ha varit en smedja där i äldre tider. Men det var för lite för att vi skulle kunna få en bild av det.

Beroende på storlek kan antalet bostäder i området bli mellan 80 och 120. Det primära är den nya förskolan i Kvarnarp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om