TrÀstaden Eksjö vill ha mer trÀhus

Eksjö marknadsför sig som en trÀstad och har en stor stolthet i sin trÀhusbebyggelse. Nu vill kommunen frÀmja att mer nybyggnation och att Àven byggande över tvÄ vÄningar sker med en stomme av trÀ.

Eksjö har mÄnga Àldre trÀhus. Nu vill kommunen försöka fÄ fler nya och högre hus att uppföras i trÀ.

Eksjö har mÄnga Àldre trÀhus. Nu vill kommunen försöka fÄ fler nya och högre hus att uppföras i trÀ.

Foto: Elin Elmström

Eksjö2018-10-02 08:00

I Eksjö finns en lÄng tradition av trÀhusbyggande och staden kan stolt visa upp sin gamla stadsdel. Höglandskommunen som ligger i ett smÄlÀndskt bÀlte av husbyggarföretag och sÄgverk vill puffa för att fler hus byggs just i trÀ och Àven lite högre hus. StrÀvan Àr att utveckla byggandet i ett modernt sammanhang. Kommunen har under Äret tagit fram en trÀhusstrategi som man hoppas ska stimulera marknaden sÄ att byggande i trÀ blir en sjÀlvklarhet för de företag som avser bygga i Eksjö kommun. SÄ Àr det inte i dag.

Och kommunen ska i den strÀvan vara en förebild med sina delÀgda och helÀgda bolag.

I vintras gav kommunstyrelsen förvaltningen i uppdrag att ta fram en trÀhusstrategi vilken inom kort landar pÄ samma politiska bord.

– Vi vill att andra byggare bygger i trĂ€ och inte bara EksjöbostĂ€der och att byggandet sker mer industriellt, sĂ€ger samhĂ€llsbyggnadsnĂ€mndens ordförande Per Sixtensson.

Vad rÀknas som ett trÀhus enligt kommunens föreslagna strategi?

– Den bĂ€rande vertikala stommen Ă€r det som rĂ€knas. Sedan kan man beklĂ€ huset med tegel om man vill, sĂ€ger han.

Men för att det byggandet ska vara möjligt krÀvs ocksÄ ökad kunskap inom kommunen.

– Nu nĂ€r vi gör en detaljplan sĂ€ger vi max tvĂ„ vĂ„ningar i stĂ€llet för meter. TrĂ€dbjĂ€lklag kan behöva mer utrymme. Att ha med tĂ€nket att man alltid ska ha med trĂ€ och upphandlingstekniskt Ă€r inte alltid sĂ„ lĂ€tt, sĂ€ger Per Sixtensson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om