Eksjö socialnämnd konstaterar att den ekonomiska prognosen är sämre än månaden innan. Den senaste prognosen visar ett underskott mot budget på 14,2 miljoner där försörjningsstöd är en stor orsak.
Ulf Bardh (C) vice ordförande säger att ett stort antal åtgärder vidtagits men att ytterligare ansträngningar krävs.
Nu räknar kommunen med att sommaren dessutom blir extra dyr på grund av svårigheten att rekrytera sjuksköterskor.
– Någon period kan bli mer sårbar då man går ner till halv styrka under en viss tid. Samtidigt blir det högre tryck när det gäller slutenvården då antalet sängplatser reduceras. Det kommer så klart att påverka och vi måste ta in extra personal för att kunna hantera det, säger socialchef Patrik Karlsson.
– Första semesterperioden i hälso- och sjukvårdsorganisationen ser bra ut. Men vecka 29–32 kanske vi måste ta hyrsjuksköterskor för att få ihop det. Vi är mer sårbara under en tid, säger Patrik Karlsson.
Han är medveten om att en beställning ändå kan innebära att man inte får hyrpersonal.
– Vi måste få ihop det. Då får vi lägga ut extrapass, säger han.
Ulf Bardh säger att det var lättare att hantera semesterperioden förr då semestern var mer utspridd.
– Idag har både sjukvård, region och kommunen i huvudsak två semesterperioder. Det är också ett känt dilemma att regionen i hög grad kan stänga platser och reducera bemanningen. Vi upplever att det görs i större utsträckning under sommaren. Kommunen kan inte skicka vidare till nästa nivå och det är en ansträngning, som inte blir enklare att hantera för varje år som går, säger han om de ökade kraven på kommunerna.
Hur kommer brukarna att påverkas?
– Verksamheten kommer att rulla på. Brukarna kommer inte påverkas och de kommer att få vård och omsorg oavsett. Det kommer att kosta en hel del extra, men vi måste se till att vi har personal, säger socialchef Patrik Karlsson.
Inom Eksjös äldreomsorg är situationen snarlikt ansträngd, men där har man löst bemanningen.
– Hälften av personalstyrkan har semester och hälften är vikarier. Vi har löst sommaren och det ser positivt ut inom äldre- och funktionshinderomsorgen. Vi går upp i stabsläge när hälften är borta, men vi har läget under kontroll, säger Patrik Karlsson.