120 miljoners satsningen snart klar

Den treåriga investeringsplan som 2006 beslutades om för VIDA Bruza är nu snart fullföljd. Satsningarna vid främst sågverket i Hjältevad uppgår omsatt till pengar till mäktiga 120 miljoner kronor. Sammantaget är investeringen i det lilla samhället Hjältevad en av de större i sågverkssverige just nu.

Thomas Gustafsson, vd för VIDA Bruza vid den råsorteringsanläggning som är kvar att driftsätta inom kort vid anläggningen i Hjältevad.

Thomas Gustafsson, vd för VIDA Bruza vid den råsorteringsanläggning som är kvar att driftsätta inom kort vid anläggningen i Hjältevad.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2008-12-12 07:23


Sågverket i Bellö som sysselsätter 45 personer har fått en del av kakan då 20 miljoner kronor investerats i en ny pannanläggning. De flesta slantarna, 100 miljoner kronor, har dock lagts satsats på rejäl uppgradering av sågverksanläggningen i Hjältevad.
En rundvandring på sågverksområdet där 65 personer har sin arbetsplats, varav fem har anställts i år, visar att mycket hänt. Det senaste året har varit en intensiv period med betydande investeringar.
Med laser och mycket avancerad högteknologi mäts och hanteras stockarna automatiskt för att få bästa sågutbyte och för att renodla en färdig produkt så tidigt som möjligt.
Satsningar har gjorts på ett helt nytt timmerintag, barkmaskin, tredimesionell inmätning, kantverk samt råsortering med trimmeroptimering.

Gillar läget
- Det är ganska kul nu. Att jobba med sågverk är en utmaning. Det är en teamkänsla och alla hjälps åt. Det händer väldigt mycket på alla håll, från marknad till industri, säger vd Thomas Gustafsson, som innan han tillträdde jobbet i Hjältevad förra året, jobbade som platschef för Södras anläggning i Mönsterås.
De flesta investeringarna är redan i hamn. Kvar är råsorteringen som blivit lite av en flaskhals. Men inte länge till för också det arbetet är snart slutfört.
Under ett förlängt juluppehåll från nästa fredag ska de olika systemen på sågverket sammanlänkas. Den 7 januari kör det "nya" sågverket i gång och efter en intrimmningsperiod på några veckor, väntas man kunna köra med full kapacitet i februari.
Syftet med mångmiljonsatsningen är naturligtvis att öka anläggningens kapacitet så man är motståndkraftig inför framtidens konkurrens.
- Det här är en långsiktig satsning även om situationen på marknaden ser helt annorlunda ut nu än när beslutet togs, säger Thomas Gustafsson.
- Situationen på marknaden kom mycket snabbare än de flesta trott. Men långsiktigheten har alltid funnits och nu är det bra att ha ett välslipat sågverk. Vi ser positivt på framtiden, menar informationschef Lotta Fonsell.
Satsningarna har mestadels gjorts i bästa högkonjunktur. En uppgradering nu i stället hade naturligtvis sparat många sköna slantar för koncernen men samtidigt hade man då varit i en betydligt mer konkurrensutsatt situation.
- Vi vet inte hur nästa års kvartal ser ut. Det kan vända eller bli tufft även 2010, säger de.
- Men vi måste följa med den tekniska upprustningen. Det är mycket pengar som investerats och det är en av de större investeringarna i sågverksssverige, berättar Thomas Gustafsson om den position som Hjältevadsanläggningen nu har fått.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om