1,3 miljoner back på en månad

Socialnämnden går mot ännu ett underskott och prognosen är betydligt sämre än vad man hoppats. På bara en månad har ekonomin försämrats med 1,3 miljoner kronor. - Det går åt fel håll, konstaterar socialnämndens ordförande Marie-Louise Gunnarsson efter det senaste nämndsammanträdet.

Eksjö/Mariannelund2016-12-07 08:30

Den ekonomiska sammanräkningen innebär ett förväntat underskott på 5,4 miljoner kronor i verksamheten det här året.

Orsaken är en ökad verksamhet med bland annat ökat behov av hemtjänst. Men mest tydligt är externa placeringar inom socialt stöd och att kommunen fått ta kostnader för LSS-ärenden (lagen om assistansersättning), som Försäkringskassan omprövat. Då Försäkringskassan gjort en hårdare bedömning får kommunerna ta konsekvenserna ekonomiskt.

– Vi har haft två ärenden där vi fått ta hela kostnaden, säger hon.

– Personerna har rätt till den hjälpen men nu är Försäkringskassan mycket hårdare i sin bedömning. Personer som haft 50 timmar kanske bedöms få 17 timmar.

Försäkringskassans nya tillämpningar är något som oroar kommunen.

– Det blir en ekonomisk smäll för kommunen och den vet vi inte hur stor den blir men vi upplever att det redan börjar dra upp kostnaderna. 2018 har Eksjö väldigt många ärenden som ska omprövas.

Eftersom flera individer riskerar att bli av med sina beslut om personlig assistans, ser socialnämnden ett behov av fler gruppbostäder, för att minska ett skenande av kostnadsökningarna.

Sektorns underskott vägs upp av flyktingverksamheten som gör ett ekonomiskt överskott.

Vill höja maxtaxa

En ändring i socialtjänstlagen gör att den enskildes avgifter för vård- och omsorg ändras och kommunerna får möjlighet att ta ut en högre avgift.

Samtidigt som kommunerna ges möjlighet att höja avgifterna minskas satsbidraget till landets kommuner.

Eksjös socialnämnd föreslår kommunfullmäktige att besluta att maxtaxan höjs från årsskiftet för att kompensera inkomstbortfallet.

I dag har Eksjö en maxtaxa på 1 772 kronor och förslaget är att höja den med 241 kronor per månad till 2 013 kronor. Det finns ett förbehållsbelopp för att inte missgynna de med lägst inkomst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om