180 boendeplatser kan bli fler

Migrationsverket erbjuds 180 platser på Kullagården i Mariannelund enligt gällande avtal. Men bolaget bakom det nya Kullagården förklarar för Migrationsverket att "det finns kapacitet att utöka sängplatserna vid önskemål". Migrationsverket betalar 347 kronor plus moms per boende och natt.

Kullagården i Mariannelund har tecknat avtal om ett asylboende fram till 21 maj i år. 180 platser fanns när avtalet godkändes. Men om Migrationsverket vill ha fler platser så finns det kapacitet att utöka, fastslår ägarbolaget i upphandlingen med Migrationsverket.

Kullagården i Mariannelund har tecknat avtal om ett asylboende fram till 21 maj i år. 180 platser fanns när avtalet godkändes. Men om Migrationsverket vill ha fler platser så finns det kapacitet att utöka, fastslår ägarbolaget i upphandlingen med Migrationsverket.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-02-03 12:35


Kullagården i Mariannelund har tecknat avtal om ett asylboende fram till 21 maj i år.

180 platser fanns när avtalet godkändes. Men om Migrationsverket vill ha fler platser så finns det kapacitet att utöka, fastslår ägarbolaget i upphandlingen med Migrationsverket.

Det tidigare vandrarhemmet hade 220 platser. Vilken maxgräns det finns för ett asylboende på samma plats är däremot oklart.

Migrationsverket har rätt att förlänga gällande avtal, ett halvår i taget i upp till ett år, det vill säga fram till slutet av maj 2017.

Vår tidning har fått tagit del av det avtal som sekretessen nu hävts för mellan bolaget Ljus Framtid AB och Migrationsverket.

När tidningen talade med styrelseordföranden Johannes Ipek i förra veckan så sa han att bolaget funderade på vad man skulle göra med byggnaden. Han upprepade också att ingen ansökan till Migrationsverket var inskickad.

Migrationsverkets handlingar visar nu att ansökan är daterad så tidigt som den 21 december. På avtalet står datumet 15 december efter anbudsgivaren Johannes Ipeks namn.

Det är redan dagen efter att fastigheten såldes och kontraktet skrevs med de förra ägarna.

Enligt ansökan skulle anläggningen vara färdig att tas i bruk redan den 5 januari, det vill säga för en månad sedan.

Vad gäller då på det nya Kullagården?

De boende ska få frukost, lunch och middag som ska vara varierande. Samma maträtt får inte återkomma mer än var tredje vecka.

Frukosten ska serveras klockan 7-9, lunch 11-13 och middag mellan 17 och 19 och det ska ske på porslin, inte engångsmaterial.

Frukosten ska innehålla mejeriprodukter såsom fil, yoghurt och mjölk, frukostflingor av varierande sorter, sylt, socker och russin, bröd, margarin, marmelad, hårdost, kaffe och te.
Lunch och middag ska vara färdiglagad mat, vara varierande och näringsrik.

Lunch och middag ska innehålla fisk, kyckling, lamm, nötkött eller bönor. Däremot får inget fläskkött servas. Därtill ska pasta, ris, potatis, couscous eller liknande erbjudas liksom grönsaksrätter, både tillagade och råa. Bröd, senap, ketchup, vatten, saft, kaffe och te måste också finnas. Alla ska erbjudas två frukter per dag.

Specialkost ska kunna erbjudas de som är diabetiker eller allergiska och hänsyn ska tas till olika trosuppfattningar gällande mat.

Läs mer i onsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om