2 år i fängelse

Två års fängelse för grovt rånförsök och en hel massa mer skulder blev domen för den 19-åriga yngling som utsatte en butiksinnehavare i Mariannelund för en livshotande misshandel i början av december. 19-åringen är ursprungligen från Värmland och sägs enligt den personliga utredningen om honom komma från en trygg och stöttande familj.

Vimmerby Tidning den 9 december 2006

Vimmerby Tidning den 9 december 2006

Foto:

Eksjö/Mariannelund2006-12-29 07:14

Han har tidigare studerat på en folkhögsskola i Oskarshamn innan han kom till Mariannelund förra hösten för att läsa in det samhällsvetenskapliga programmet på ortens folkhögskola.
Några våldsamma tendenser har inte uppdagats.
Försvarsadvokat Gustaf Ljunggren konstaterade att han aldrig någonsin haft ett fall där någon försökt råna för att betala terminsavgiften på en kristen skola.
Att han valde just Torgboden var för den affären ligger ensam och var liten.
- Jag tänkte att det inte skulle vara så mycket folk omkring. Jag tänkte aldrig på att hon kände igen mig, sa han.
Att han tog med sig ett brännbollsträ var för att han i värsta fall tänkte slå ner henne för att få pengarna.
Men att han valde en butik där innehavaren kände igen honom, att han slog ner henne men inte tog några pengar, trots att kassan var öppen skapar frågor.
Och det gör det tydligen numera också för 19-åringen som var djupt ångerfull i rätten.
- Jag har själv ifrågasatt situationen men jag var ju så full. Jag har aldrig druckit så här mycket tidigare men jag har aldrig blivit aggresiv innan, menade han och markerade att han skulle hålla sig borta från drickandet hädanefter.
- Rånförsöket ska betraktas som ett grovt brott. Det har inneburit dödsångest och var ett planerat brott, meddelade rätten som ändå tog hänsyn till mannens låga ålder i sin bedömning.
Han ska dessutom betala skadestånd till kvinnan och för den bil han kvaddade på totalt 85 000 kronor.
Rätten beslutade att han ska stanna kvar i häktet tills dess att domen vinnar laga kraft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om