270 år sedan Marianas födelse

Det är säkert inte så många som firar men idag är det 270 år sedan kvinnan bakom Mariannelunds ursprung, Mariana Makeléer, föddes.

Eksjö/Mariannelund2010-10-14 06:24

Den 14e oktober 1740 kom hon till världen, Elisabet Mariana Makeleer, i en fin svensk släkt med skotskt ursprung (ursprungligen hette familjen MacLean). Ingen visste då att hon 27 år senare skulle bli historisk genom att ge namn åt dagens Mariannelund.
Utanför de djupa arkiven är inte så mycket känt om Mariana Makeleer, förutom hennes ingrepp i historiens gång i en liten socken i norra Småland.
Mariana hade fyra syskon men två av dem dog som spädbarn och de andra två som unga. Hennes föräldrar bodde på Brunneby gård mellan Rimforsa och Linköping. Marianas farfar var landshövding i Göteborg i slutet av 1600-talet och början av 1700-talet. Hennes farfars far var skotsk baronet och handelsman i Göteborg. Marianas farfars farfar var klanhövding över familjen MacLean of Dowart i Skottland.

15 år yngre
Men tillbaka till Sverige. År 1755 köpte generalen vid Kalmar regemente, Gustav Adolf von Siegroth Strömtorps gård och lät anlägga en fin park och en herrgård. År 1761 gifte sig Gustav Adolf med den 21 åriga Mariana Makeleer. Hon var 15 år yngre än honom. Så småningom växte Gustav Adolfs insikt om hur mycket han älskade sin hustru. Så år 1767 när nuvarande Herrgårdsparken stod färdig lät generalen döpa om den och hela gården efter sin fru till Marianalund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om