34-miljonerssatsning i Mariannelund

På fredagen var en stor dag då det första spadtaget togs till mångmiljonsatsningen på orten. - Just idag känner jag mig stark. Orden kommer inte från Pippi utan Robert Glader, projektledare för Filmbysatsningen i Mariannelund.

Anna Mellergård, som kom med idén för sju år sedan, Ing-Marie Halling, utställningsproducent, C-G Liderfeldt, ordförande i fastighetsbolagets och barnen Alva Olofsgård och Felix Wernvall, tog ett symbolisk första spadtag

Anna Mellergård, som kom med idén för sju år sedan, Ing-Marie Halling, utställningsproducent, C-G Liderfeldt, ordförande i fastighetsbolagets och barnen Alva Olofsgård och Felix Wernvall, tog ett symbolisk första spadtag

Foto: Ivonne Svahn

Eksjö/Mariannelund2016-10-28 17:00

Veckan innan midsommar ska anläggningen invigas med förhoppningen att den ska bli en turistmagnet.

Egentligen har den enorma satsning som nu sker i Mariannelund sin upprinnelse 45 år tillbaka i tiden. Då Emilfilmerna spelades in på platser i och runt Mariannelund.

Men att så skedde är det ytterst få utanför samhället som känner till. Det har egentligen heller aldrig gjorts någonting större för att lyfta fram det heller, och orten har i de sammanhangen hamnat i skymundan när turister suktat efter upplevelser, med anknytning till Astrids filmer -tills nu.

För sju år sedan klev Anna Mellergård, som flyttat till bygden lite tidigare, in på utvecklings- och medborgarkontoret Emilkraften. Hon tyckte att Mariannelund hade en kulturhistoria att visa och berätta.

- Det bestämdes att det skulle jobbas vidare med det här. Det har varit en lång resa men vissa saker gör att man kommer vidare, säger Robert Glader.

En riktig dörröppnare och det kanske mest avgörande för att man är där man är idag, var de så kallade regiondagarna i Jönköping. Anna Mellergård var på plats och presenterade idén för åhörarna.

En av de som satt i publiken var förre finansministern Allan Larsson, som varit med och startat flera kulturprojekt på bland annat Gotland. Han föll pladask för idén och innan dagen var slut hade han tagit initiativ till ett bolag där han uppmanat deltagarna att satsa. När Anna Mellergård vände tillbaka till Mariannelund fanns redan 18000 kronor i startkapital.

Sedan dess har processen fortsatt och idag har satsningen svällt till 34 miljoner kronor för att bygga en helt ny fastighet med utställning och annan verksamhet.

Helt lätt har det inte varit att nå dit. Ibland har man gått två steg framåt och fyra bakåt.

- Vi har haft många hörn att runda. En del har varit som kinesiska muren och en del har varit lättare, säger Robert Glader.

Efter ett digert planeringsarbete kommer allmänheten nu börja se vad som sker.

Markarbetena är färdiga och på fredagen togs det klassiska första spadtaget med olika företrädare. Bland dem fanns barn för att symbolisera framtiden då verksamheten inte bara ska luta sig mot gamla filmer.

- Kanske finns en blivande verksamhetschef bland de här barnen, påpekade Anna Mellergård.

- Det är väldigt trevligt att vi bygger just i Mariannelund. Det är bra för Eksjö kommun och att det satsas i hela kommunen, samt att politiken ställer upp för det här. Vi tror det här kommer ge många besökare till bygden, sa C-G Liderfelt, styrelseordförande i fastighetsbolaget, som bygger fastigheten.

Eksjös moderata kommunalråd Carina Lindström, som även är bosatt i Mariannelund håller med:.

- Jag är givetvis jätteglad för det här. Besöksnäringen är det som expanderar mest i vår region. Varje år vallfärdar turister till ALV. Nu har vi ytterligare ett besöksmål i Astrid anda som vi hoppas ska locka många besökare, säger hon.

Allan Larssons nätverk ledde till att man fick kontakt med Inga-Marie Halling, chef på ABBA-museet i Stockholm. Hon är nu den som ska bygga upp utställningarna. Hennes arbete på plats börjar på allvar i februari.

- Att jag har fått den stora äran är fantastiskt. Jag har jobbat i många år med filminspelningar och för mig ligger det här varmt om hjärtat.

- Vi är sex stycken film- och teaterfolk i Stockholm som jobbar med det här och vi alla, känner att det här är något speciellt. Vi ser otroligt mycket fram mot fortsättningen, säger hon.

- Det här ska bli spännande, roligt och läskigt, säger hon om känslan hon nu har.

- Filmerna som skapades i Mariannelund lever fortfarande. Men Filmbyn ska inte bara blicka tillbaka utan det är bara en ursäkt för att det hamnar här, konstaterade Anna Mellergård innan hon och de andra tog ett spadtag för media.

Alva Olofsgård och Felix Wernvall stod för spadtaget för barnens räkning.

- Det är jätteroligt att det blir här. Jag har tittat på en del filmer med anledning att det här, säger Alva Olofsgård.

Hon är mest förtjust i Madicken. Felix väljer helst Emil.

När sker då det "första spadtaget" med maskiner för att bygga plattan till Filmbyn?

- I princip nästa vecka, säger Conny Lundström, vd för fastighetsbolaget.

- Tidschemat är knappt. Redan vecka 47 levereras stommen och två veckor senare ska väggelementen sättas på plats, förklarar han.

Huvudentreprenör är Peab som tar hjälp av lokala entreprenörer där Stejdahls Produktion Ab ska bygga den träbyggnad som blir aktuell. Vid nyåret hoppas huset vara tätt.

Verksamheten har stora möjligheter att bygga ut eller kompletteras med andra verksamheter då ett stort markområde finns att tillgå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om