40 år sedan sista mötet

Det är idag 40 år sedan fullmäktige i Mariannelunds köping höll sitt sista sammanträde. Vid nyår bildades Eksjö kommun och Mariannelund miste sin självständighet.

Eksjö/Mariannelund2010-12-18 05:05

Det som på den tiden kallades för "ödesdagen" närmade sig. Vid nyår 1970/1971 bildades Eksjö kommun och den tidigare självständiga enheten Mariannelunds köping försvann.
Idag för 40 år sedan hölls det sista sammanträdet med köpingens kommunalfullmäktige.

Ordförande får ordet
Ordförande Paul Otterheim får ordet:
- Vi kan utan överdrift påstå att vi idag upplever en märklig händelse i vår kommuns liv. Vi har inte samlats för att fira vår köpings fortsatta utveckling utan för att avsluta denna epok.
-Vi har nu hållit vårt sista sammanträde för Mariannelunds köping. Vår kommun och dess egenstyre försvinner och tillhör hädanefter en avslutad epok, men ett skede som varit fyllt av kommunalpolitisk aktivitet. Meningarna har väl ibland gått isär om lämpligaste vägen och debatten kan ha varit livlig. Ett har dock varit gemensamt: en ärlig strävan att söka utveckla och utforma vår köping till en attraktiv plats att bo på för dess invånare. Vi hoppas att det målet skall stå klart även efter att vi gått upp i Eksjö kommun.

Fanfarer
Bildandet av Eksjö kommun skapade inga stora feststämningar i Mariannelund. Annat var det nyårsnatten till 1928 då Mariannelund blev köping.
Då lyste 100 marschaller upp kring Torget och längs Östra Storgatan. Vid infartsvägarna till Torget stod en triumfbåde och tre upplysta granar. I Mariannelundsskolans hörsal serverades kaffe. till medborgarna.
Tio i tolv på nyårsafton gick ett fackeltåg med musik in på Torget. I fem minuter ringde klockorna och på tolvslaget gavs salut med fyra skott.
Sedan blev det tal, fanfarer och en bön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om