400 musiker tar ton i Eksjö International Tattoo

Eksjö är redo för ännu en folk- och musikfest. Läktaren är uppbyggd och torget väntar på att få bjuda på ett praktfullt tattoo i militärstaden. På onsdag låter tattooet ge sig till känna med arenarepetitioner och en stadsmarsch. På torsdag kväll sker den första av totalt fyra föreställningar på tre dagar.

Eksjö förbereder för ett nytt tattoo. Idag och imorgon deltar orkestrar i en stadsmarsch repetitioner äger rum på arenan på torget inför torsdagskvällens premiär. Foto: Arkiv

Eksjö förbereder för ett nytt tattoo. Idag och imorgon deltar orkestrar i en stadsmarsch repetitioner äger rum på arenan på torget inför torsdagskvällens premiär. Foto: Arkiv

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-08-10 18:00

Det första tattooet i Eksjö ägde rum 1989 och evenemanget har därefter etablerat sig som en självklar tradition i staden. I år är Eksjö ensam i landet att arrangera ett tattoo.

De första av de cirka 400 musikerna kom i helgen och då byggdes också läktaren som sväljer 2750 platser.

I tattooet möts ungdom, fritidsmusiker och professionella musiker över internationella gränser och traditioner.

De olika inslagen toppas med stilfulla uniformer, säckpipor, taktfasta marscher och mäktig körsång.

Varje tattoo har varit olika men alla avslutas med att alla musiker spelar tillsammans framför Eksjö kyrka.

Hörs i centrum

I dag, onsdag, sjuder tonerna över centrum då arena-repetitionerna startar. Det gör de redan på morgonen för att pågå till långt in på kvällen. Mitt på dagen går The Band Of Her Majesty´s Royal Marines en stadsmarsch i Eksjö. Musikkåren anses vara den mest prestigefyllda av Storbritanniens militära musikkårer och har anor ända sedan 1700-talet.

Medlemmarna är heltidsanställda musiker som även gör annan militär tjänstgöring.

Repetitionerna på torsdagen lär också tala om att något snart är på gång. Då har Eksjöborna och tillresta möjlighet att se The Garrison Band of Hoacute;dmezövásárhely som går en stadsmarsch. Orkestern bildades 2001 i södra Ungern då det fanns ett behov att kunna framföra ceremoniell militärmusik.

På torsdagseftermiddagen övar signalblåsare från flera orkestrar invigningsignal till premiären som äger rum samma kväll.

På fredag går säckpipeorkestern Southern Higlanders Pipers & Drums stadsmarsch i Eksjö centrum. Orkestern består av amatörmusiker från ett stort geografiskt område i Storbritannien. I juni ledde orkestern en parad med 1500 deltagare vid Buckingham Palace med anledning av Drottning Elizabeths II 90-årsdag.

Flera platser

Hemvärnets musikkår Södertörn står för lördagens vaktparad. Musikkåren tillhör amfibieregementet i Berga.

Musikkåren deltar ofta vid statsbesök och liknande.

YWO Auseklitis är en lettisk ungdomsorkester med 50 medlemmar som ger en konsert i kyrkan på lördagseftermiddagen. Två andra orkestrar har dessförinnan gett varsin konsert i kyrkan på fredagen
Det bjuds också på konserter utanför Eksjö. Engenholm Marching Band, en ungdomsorkester från Ängelholm spelar i Nässjö på torsdagen. Socirc;vaernets tamburkorps, den danska flottans främsta yrkesmusikkår, spelar i Österbymo på fredagen och The Band om Her Majesty´s Royal Marines spelar i Tranås på lördagen.

Bland de medverkande finns även Jönköpings Kammarkör, John Baur Brass och naturligtvis hemstadda Eksjö Musikkår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om