4,2 miljoner till virtuella företag

Tillväxtverket (tidgare Nutek), länsstyrelsen och regionförbundet har beviljat drygt 4,2 miljoner kronor till projektet VPARKEN/VLAB.

Eksjö/Mariannelund2009-05-19 06:29

Många kommuner jobbar hårt för att få fler företag och fler jobb till sin kommun. I Eksjö är ett projekt med just detta syfte på väg att sjösättas.
Dagens utbildningsverksamhet på Eksjö Högskolecenter utvecklas och kompletteras med stödjande funktioner som Vizualisation Park (VPARKEN) och Vizualisation Lab (VLAB).
I kommunen finns sedan tidigare två så kallade Science Park noder, en i Mariannelund och en i Eksjö, där nyetablerade företag kan utvecklas, under gynnsamma förhållanden.
I Eksjö har man valt att kalla sin Science park nod för VPARKEN, för att inte förväxlas med Jönköping.

Utvecklas
Vid Högskolecenter förbereds nu ett Vizualisation center som utvecklats av Högskolecenter tillsammans med näringslivsenheten. Tanken är att Högskolecenter, som i huvudsak varit en utbildningssamordnare, även ska unna erbjuda en utvecklingsmiljö för nyetablering av företag, med inriktning mot visualiseringsteknik.
- Affärsidén är deras kunskap. Man kan vara var som helst men vi hade tänkt oss Eksjö, säger Lisbeth Wennerholm, verksamhetschef för Eksjö Högskolecenter.
- Det handlar om att utveckla en branschnod, påpekar Marcus Axelsson, näringslivschef i Eksjö.

Mjuk start
Noden erbjuder bland annat speciellt förmånliga hyresvillkor, möjlighet till olika företagsutvecklingsstöd och coaching under en period då företaget byggs upp.
I VPARKEN kommer även andra företag att finnas delaktiga men en uttalad målsättning i den här satsningen är att 80 procent av företagen ska vara inom visualiseringsbranschen.
Konkurrensen mellan företagen kan möjligen ses som ett orosmoln men det kan även bli en styrka då man kan ta sig an större uppdrag då man är flera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om