50-åring dog av blodförgiftning

Skarp kritik mot läkare.

Eksjö/Mariannelund2015-09-19 06:35


En 50-årig man kom i november förra året in akut till Höglandssjukhuset i Eksjö med oklara bröstsmärtor. Läkarna insåg inte att mannens symtom berodde på blodförgiftning. Det ledde till att 50-åringen blev sämre och dog. IVO ger nu vården och speciellt två läkare på Höglandssjukhuset skarp kritik på flera punkter.

Det var den första november förra året som den 50-årige Nässjöbon insjuknade med hög feber, frossa och smärtor i bröstkorgen, vilka strålade ut i ryggen.

Mannen hade nyligen opererat sina hjärtklaffar så hustrun tog kontakt med sjukvården. På akutmottagningen undersöktes han av en AT-Läkare, en läkare under utbildning, som bara hade två månaders erfarenhet. Läkaren var den enda tjänstgörande den aktuella kvällen.

Läkaren misstänkte aortadissektion, bristningar i aortan, vilket senare utreddes med datortomografi och ultraljud.
Proverna som AT-läkaren tog har IVO, Inspektionen för vård och omsorg inget att anmärka på. De och konstaterar att patienten då inte hade några tydliga tecken på blodförgiftning, som kan ha många symtom och varierande förlopp. Blododling utfördes vilket visar att blodförgiftning fanns med redan från början.

Däremot anser IVO det anmärkningsvärt att läkaren med så kort erfarenhet bara fick råd per telefon hur patienten skulle behandlas av ansvariga läkaren i bakjour. IVO anser att ansvarig läkare borde ha kommit till akutmottagningen, då denne misstänkte bristningar i aortan.

IVO skriver att en AT-läkare inte kan förväntas handlägga livshotande akuta tillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om