50 nya jobb till Pauliström – men samtidigt flyttar Uniglas

Hustillverkaren Anebygruppen ska börja bygga hus i Pauliström. Satsningen gör att det lilla samhället beräknas få 50 nya arbetstillfällen nästa år. Smolken i glädjebägaren blir att Uniglas med 40 anställda, som har lokalerna idag, flyttar till Alstermo.

Den gamla blöjfabriken i Pauliström ska fasas ut från att producera glas till att bli en husfabrik. Uniglas flyttar från orten medan Anebygruppen flyttar in.Foto: Sindra Svahn

Den gamla blöjfabriken i Pauliström ska fasas ut från att producera glas till att bli en husfabrik. Uniglas flyttar från orten medan Anebygruppen flyttar in.Foto: Sindra Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-05-19 10:20

Det går bra för byggbranschen och Anebyhusgruppen är en av de verksamheter som för närvarande expanderar kraftigt.

Då krävs också lokaler och Anebygruppen har hittat lämpliga i Pauliström.

Ett utökat femårsavtal för Anebygruppen med Boklok är värt två miljarder kronor. I produktion innebär det drygt 360 volymhus per år. Husen levereras färdiga med tapet, golv och alla installationer på plats. (Bo Klok är ett samarbete mellan Skanska och Ikea)

Sedan tidigare har Anebyhusgruppen produktionsanläggningar i Köverfors, Ruda och Åseda där man bland annat tillverkar hus åt Bo Klok. Under både förra och detta året har Klöverfors byggts ut i flera etapper men nu satsar man på ännu en anläggning - i Pauliström i Vetlanda kommun, på gränsen till Hultsfreds kommun.
–Vi ser en ökad efterfrågan på volymhus, säger Anebyruppens vd Peter Bosson.
– Tack vare den nya anläggningen kan vi ny expandera i snabbare takt.

En ny husfabrik byggs för närvarande i Eksjö och i Hultsfred väcks Hultsfredshus till liv igen, bland flera andra satsningar.

Något som glädjande ger bygden många arbetstillfällen inom området.
– En av de största utmaningarna framåt är att hitta arbetskraft. Vi tror att den nya volymhusfabriken kommer att ge minst 50 nya arbetstillfällen under nästa år, säger ägaren Johan Enocson, vd Active Invest Sweden AB.
Upp till 50 nya arbetstillfällen redan 2018 kan vara enorm energiinjektion i samhället, som under många år fört lite av en slumrande tillvaro sedan bland annat blöjfabriken upphörde. På senare år har orten fått säga hej då till både butik, skola, förskola, sporthall, folkets hus och fritids.

Men det finns en smolk i glädjebägaren. För när samhället får en ny stor arbetsgivare försvinner en annan.
De lokalerna som Anebygruppen ska flytta in i är nämligen den gamla blöjfabriken där Uniglas idag finns. Det företaget flyttar nu till Alstermo.

Uniglas har haft sin verksamhet i Pauliström i tio år.

En omstrukturering i företaget gjorde att man fick lokalyta över och började titta efter en hyresgäst, där Anebygruppen, kom att bli aktuell.

Det ena ledde till det andra och diskussionerna har resulterat i att Anebygruppen tar över hela ytan och Uniglas flyttar till GFAB Swedens anläggning i Alstermo.
Ökad konkurrens när det gäller glas och kostsamma investeringar i kombination med att Anebygruppen gärna ville ta över hela ytan, ledde fram till beslutet.

De anställda på Uniglas fick information under onsdagen och erbjuds flytta med till Alstermo. 40 personer är anställda i företaget.

Den nya husfabriken väntas vara i drift 1 februari nästa år. År 2020 väntas bolaget ha en kapacitet på 500 volymhus per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om