60 procent skolfrånvaro - vårdnadshavare riskerar vite

En elev som är inskriven på Furulundsskolan i Mariannelund har varit frånvarande mer än 60 procent av skoltiden.

Eksjö/Mariannelund2015-09-24 04:05


Nu ser kommunen ingen annan väg än att man föreslår att föräldrarna tilldöms ett högt vite om de inte ser till att barnet kommer till skolan.

Att det går så långt så att vite föreslås utdömas då en elev inte kommer till skolan är en mycket ordinär situation, iallafall i Eksjö kommun.

- Det är mycket ovanligt. Ingen som sitter i nämnden har varit med om det innan, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Bo-Kenneth Knutsson.

Eleven har under en längre tid uteblivit från skolundervisningen. Under vårterminen var elevens frånvaro hela 60 procent. I april slogs därför larm till nämnden om situationen eftersom skolplikten inte fungerade och skolans ansträngningar inte fick någon effekt.

Hot om vite
Två månader senare var situationen densamma och ett beslut togs att föreslå Förvaltningsrätten i Jönköping att utdöma vitesföreläggande till vårdnadshavarna om vardera tusen kronor för varje månad från och med höstterminens start, om skolfrånvaron fortsatte och översteg 20 procent.

Vårdnadshavarna har informerats om beslutet och har kallats till två olika möten med rektorn och barn- och ungdomschefen men ingen har kommit till mötena.

Läs mer i torsdagstidningen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om