700 soldater övade konfliktsituation

Nordic Battle Group övade på tisdagen konflikthantering i Hjältevad och i Bellö. I Hjältevad hade Hjältemons klubbstuga blivit en illegal vapenfabrik enligt scenariet.

Nordic Battle Group med 700 man, fordon och flygunderstöd av Jas återfanns i trakterna av Hjältevad och Bellö i går.

Nordic Battle Group med 700 man, fordon och flygunderstöd av Jas återfanns i trakterna av Hjältevad och Bellö i går.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2010-10-27 06:18


NBG består av cirka 2 100 professionella soldater från Sverige, Finland, Norge, Estland och Irland. De står i beredskap under det första halvåret 2011 tillsammans med ytterligare en stridsgruppp från EU.

Tio dagar
Efter beslut om insats ska de inom tio dagar kunna vara med på plats någonstans ute i världen för att påbörja sina uppgifter. Stridgruppernas uppgifter är framförallt fredsskapande men man ska kunna lösa uppgifter längs hela konfliktsskalan från humanitär hjälp till väpnad strid.
En del av slutövningen har placerats i Hjältevad och Bellö, som märkte av den militära närvaron på tisdagen.

Syntes inte
Många av soldaterna var dock allt annat än "synliga". Det fick ibland vara ett rejält skarpt öga för att se de beväpnade soldaterna från P4 i Skövde som fanns ute i terrängen i skogsområdet mellan villakvarteren och Hjältemon. I kamouflerade kläder gick det knappt urskilja att det var en person bakom en stubbe och lite tallris, en soldat som visade sig vara långt ifrån ensam bland grönskan.
Scenariet är att NBG fått uppgifter om att illegal verksamhet förekommer i Hjältevad. Spanare skickas ut, däribland tystgående modellspanflyg med värmekamera nattetid. Det ger NBG värdefull information som bekräftar att det bedrivs en illegal verksamhet på Hjältemon (klubbstugan).
Eftersom det även finns en hotbild från Bellö med kriminella personer, har NBG skurit av förbindelsen dit och slagit en järnring runt Hjältemon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om