7000 video- eller ljud filer skickades från Filmbyn

10 200 besökare och 7 000 skickade filmer och ljudinspelningar. Sex månader har gått sedan Filmbyn Småland slog upp portarna och började välkomna besökare. När driftschef Robert Glader summerar siffrorna kan han glatt konstatera att Filmbyn haft 2 700 fler besökare än förväntat och att den interaktiva delen blivit en succé.

Den interaktiva delen var den stora succén när Filmbyn Smålands första halvår summerades. Foto: Elin E Elmström

Den interaktiva delen var den stora succén när Filmbyn Smålands första halvår summerades. Foto: Elin E Elmström

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-12-25 12:00

- Den interaktiva avdelningen har stått ut. Den har varit jätteuppskattad bland både barn och vuxna. Vi har haft cirka 7 000 film eller ljudinspelningar som skickats som mejl. Många kanske skickar fler än en gång men på 10 000 besökare är det många som gjort ett aktivt val, berättar driftschef Robert Glader.

Den interaktiva avdelningen ligger på Filmbyns Smålands övervåning. I bås kan besökarna sjunga med i filmmusik från Astrid Lindgrens barnfilmsklassiker, prova att redigera egna filmer eller agera filmstjärna i en 3Dfilmstudio. Därefter kan besökarna via en digitalskärm väja att skicka ett mejl till sig själv med resultatet.

- Det är speciellt den delen som är lite banbrytande och som man inte vetat hur den skulle tas emot. Vi är framförallt förvånade att det är så många vuxna och seniorer som deltagit.

Stort besöksantal

Totalt tog sig 10 200 personer till besöksmålet. 30 procent var utländska turister, främst från Tyskland och Norden, resten kom från olika delar av Sverige. Inför öppningen var målsättningen att lyckas locka 7 500 gäster fram till 2018.

- Det har varit ett väldigt positivt besöksantal, större än vi hoppas på. Själv tror man på dem men sedan ska man försöka förmedla det till andra. Många som jag pratat med säger det överträffat deras förväntningar och att vi lyckats göra det kul för både barn och vuxna.

Hoppas tredubbla

Samtidigt som resultatet från säsongen firas fästs blicken på det kommande året. Förhoppningen är att det nuvarande besöksantalet om några år ska ha tredubblats.

- Vi kommer att lägga kraft på att få hit folk men vi är väldigt nöjda med det gensvar vi fått. Vårt mål är att vara uppe i 30 000 besökare om fyra till fem år. Vi har haft 10 200 i år så det känns som ett väldigt realistiskt mål. Får vi ett helt år på oss och kan öppna upp på helgerna redan i maj så finns det goda förutsättningar.

Reklamvideos

För att lyckas med det konststycket håller det nu på att produceras filmer som både ska förklara vad Filmbyn Småland är och samtidigt locka till besök.

- Vi har lyckats bra men sedan har vi en utmaning i att försöka få dem som inte varit här att förstå vad Filmbyn är för något. Det är inte ett klassiskt museum. Därför håller vi nu på att spela in reklamvideos som kommer att distribueras på sociala medier under under våren.

Förändringar 2018

Andra saker som kommer att hända redan till nästa säsong är att det kommer bli aktiviteter i naturen utanför själva byggnaden.

- Nu jobbar vi inför nästa säsong. Det är mycket som kommer att hända 2018. Vi håller på att projektera för att bygga upplevelser i skogen framför huset. Det kommer vara naturlekar med koppling mot film och kosten att spela in själv. Så vi kommer uppföra kulisser och hoppas inspirera barn och unga till att filma med sina mobilkameror.

Projektledare Robert Glader är nöjd med besökssiffrorna.
Projektledare Robert Glader är nöjd med besökssiffrorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om