99-årig förening får årets miljöpris

En förening med sting får årets miljöpris i Eksjö. Biodlarna jobbar i det tysta men deras insats för den biologiska mångfalden är stor. Hur stor är svårt att överblicka.

Eksjö/Mariannelund2010-06-03 06:16

2010 har utsetts till det internationella året för biologisk mångfald. Eksjö kommunstyrelse tyckte därför att det passade utmärkt att uppmärksamma biodlarna. Deras arbete med bina gynnar den biologiska mångfalden och olika ekosystem.
- Det var omtumlande och jag blev jätteglad, både för egen del och för föreningens vägnar. Jag tror att alla i föreningen känner sig delaktiga i det här priset. Vi biodlare jobbar ju lite i skymundan, säger Stig Sandberg, som är ordförande i Södra Vedbo biodlarförening.
- Vi vet hur mycket pollinering betyder. Det finns ju skräckexempel i länder där insekter inte finns och där människor får arbeta med att pollinera själva, säger Sven-Åke Svensson, kommunekolog.

600 samhällen
Södra Vedbo biodlarförening har ett 70-tal medlemmar spridda från Björköby, Svinhult ner mot Kråkshult. Ungefär hälften av dem är aktiva biodlare.
Antalet samhällen varierar. Stig Sandberg har tre samhällen medan Martin Svensson har 28 samhällen att se till.
Totalt tippar de att medlemmarna har mellan 600 och 700 samhällen tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om