Advokaten överklagar ersättning

Advokaten till den 24-årige Vimmerbybo som dömts för gruppvåldtäkten överklagar tingsrättens beslut om kostnadsersättning. Han tycker han är värd den ersättning som tingsrätten nekat honom.

Eksjö/Mariannelund2012-04-25 06:20

Kostnaderna för försvarsadvokaterna inför och under rättegången landade på över två miljoner kronor.
Den dömde Vimmerbybons advokat var den ende som inte behövde anlita en tolk i alla sammanhang eftersom hans klient talar svenska. I redovisningen till tingsrätten skriver också advokaten att hans arbete förenklats eftersom hans klient talat svenska.
I kostnadsredovisningen stack han dock till tingsrätten ett yrkande som var långt större än de andra advokaternas, 369 398 kronor.
Denna omfattar bland annat en mängd resor från Kalmar till häktet i Norrköping och till tingsrätten i Jönköping och Eksjö.

För mycket
Tingsrätten bedömde i domen att advokatens yrkande var väsentligt högre än flera av de övriga advokaternas.
Tingsrätten ansåg att eftersom hans klient talade svenska, borde hans arbete inte tagit lika mycket tid, som där tolk behövts. Tingsrätten ansåg också att hans kostnadsräkning avseende arbetade timmar var omotiverat hög. Tingsrätten menade att advokaten var "väl tillgodosedd" en ersättning motsvarande 120 timmar. Han hade i sitt yrkande begärt 149 timmars arvode.
Advokatens timlön är 1 105 kronor. (Tingsrätten sänkte i domen ytterligare en advokats ersättning).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om