Affärerna på söder i utställning

Det är hög nostalgifaktor på en utställning på Eksjö Museum närmsta tiden. Besökarna tas med på en vandring på söder i stan, längs gator och in i butiker.

Butikerna på söder en tid tillbaka lyfts fram i en ny utställning. Foto: Eksjö Museum

Butikerna på söder en tid tillbaka lyfts fram i en ny utställning. Foto: Eksjö Museum

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-12-19 18:00

Laurentii gille har gett ut de mycket populära Eksjöböckerna ”Eksjöoriginal” och ”Norra Storgatans affärer”. Till Eksjö Julmarknad släpptes den nya boken ”Affärerna på Söder”.

Nu finns även möjlighet att bekanta sig med den södra stadsdelen i en utställning på Eksjö museum. Utställningen öppnades i torsdags och håller öppet till den 19 februari.

1856 brann stora delar av Eksjö ner i en jättebrand. Skiljelinjen kan än i dag ses vid torget som gränsar mot gamla stan.

Södra stadsdelen byggdes upp efteråt. Det blev stor kontrast mot andra sidan torget. Söder fick en bred huvudgata, en affärsgata.

I och med branden fick Eksjö en modern stadsdel på mycket kort tid och förutsättningarna för handeln hade då förändrats avsevärt.

Det stora utbudet av varor krävde en ny sorts butiker med exponering i stora skyltfönster.

I utställningen får besökarna bekanta sig med ett stycke 1900-talshistoria, där var tid har satt sina spår.

Utställningen kommer säkerligen att väcka många minnen hos Eksjöbor i ”rätt ålder”, Elins finbageri, Gunnings, Wannerholms, Axel Bengtssons klädaffär, Rudolf Hanssons, Järnstedts färghandel, Sahlgaards och mycket mer.

– Förhoppningsvis kommer den också att bidra till tankar om vad som är framgångsreceptet för en småstad som Eksjö idag. Vi vill sätta historien i en direkt koppling till dagens affärsliv, säger Pia Löfgren, chef på Eksjö Museum.

Utställningen Affärerna på Söder har tillkommit i ett samarbete mellan Laurentii gille och Eksjö museum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om