Aktielegend på besök

Stadshotellets matsal var fullsatt när den rikskände Gunnar Ek kom till Eksjö för att berätta dels om hur småägare hela tiden måste kämpa emot bolagsledningar och storägare och dels om börsens upp- och nedgångar de senaste 100 åren.

Gunnar Ek tillsammans med gymnasieeleverna Julia Swahn,Arlinda Mehmeti och Berhan Mahari som specialiserat sig på aktiehandel i sina studier.

Gunnar Ek tillsammans med gymnasieeleverna Julia Swahn,Arlinda Mehmeti och Berhan Mahari som specialiserat sig på aktiehandel i sina studier.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2011-01-21 07:20


Aktiespararnas Gunnar Ek har i drygt 20 år fört småspararnas talan på bolagstämmor. Idag är han en närmast legendarisk gestalt i börsvärlden med stor trovärdighet.
Gunnar Ek inledde med att prata om hur det gick till när HQ bank gick i stöpet.
Något som han tror beror på att Finansinspektionen var för grova i sättet och hade för litet kunskap.
- Man kan diskutera om det formellt korrekta var rätt samhällsekonomiskt. Hade man haft lite mjukare tag hade han kunnat rädda en miljard åt samhällsekonomin, sa Gunnar Ek och berättade en anekdot om hur Finansinspektionen fem år efter att optionshandel införts i Sverige bad om att någon skulle utbilda dem i optionshandel.
- Jag kan tänka mig att vi hade en liknande situation med HQ bank.

Kör över ägare
Sedan gick Gunnar Ek över till att visa exempel på hur storbolagens ledningar och storägare kör över småägarna.
Till exempel Industrivärden som kallat till extrastämma på grund av en nyemission som bolaget egentligen inte vill berätta om eftersom de nya aktierna inte är avsedda för ägarna.
- Detta har vi fördömt i alla år. Vi ägare får allt mindre av bolaget. Aktier säljs till främmande. Det gäller att uppfostra bolagen, berättade Gunnar Ek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om