Aktuellt med tillfälligt asylboende i villa – kommunen får bakläxa

En villa i Bruzaholm får tidsbegränsat bygglov för ändrad användning till tillfälligt asylboende. Kommunen sa tidigare nej men har fått bakläxa av länsstyrelsen.

Villan i Bruzaholm som varit aktuell som asylboende.

Villan i Bruzaholm som varit aktuell som asylboende.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-05-19 04:55

Vintern 2015/2016 såldes en villa i Bruzaholm, belägen mitt i ett villakvarter i centrala Bruzaholm.

Strax efteråt lämnade ägaren, en man från Jönköping, in en ansökan om ändrad användning till asylboende. Ägaren önskade ett tidsbegränsat lov om fem år för ändrad användning.

Ansökan kom in i den tidsperiod då asylboenden startades lite varstans och Migrationsverket hade en enorm press på sig att hitta boenden i den starka asylströmmen.

Sökanden ville använda huset till upp till 15 platser men hade inte för avsikt att bygga om. Grannar ansåg att det inte var omöjligt utrymmesmässigt att inhysa så många personer utan att maximalt en eller två familjer kunde bo i villan. I yttranden ville inte grannarna ha ett boende av den karaktär som den sökande då redovisade.

Samhällsbyggnadsnämnden avslog i mars 2016 ansökan med hänvisning till detaljplanens bestämmelser och ansåg att det var olämpligt, eftersom det tillfälliga boendet stred mot detaljplanens bostäder av varaktig karaktär.
Kommunens beslut har överklagats till länsstyrelsen som bedömer att man kan ha ett tidsbestämt lov.

Vid samhällsbyggnadsnämndens senaste sammanträde sa man därför ja till ett tidsbegränsat bygglov i fem år.
Förhållandena har dock ändrats en hel del sedan ägaren skickade in ansökan och överklagade ärendet. På senare tid har en mängd asylboenden lagts ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om