Akvarellmålningar på första utställningen

I lördags eftermiddag hade Eksjö Konstförening, på Eksjö Museum vernissage på den första av fyra utställningar som de har planerat det här året.

Från vänster Ingvar Kindvall, Kicki Ekbladh och Ritva Kindvall. Foto: Roelof Stroetinga

Från vänster Ingvar Kindvall, Kicki Ekbladh och Ritva Kindvall. Foto: Roelof Stroetinga

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-01-18 15:35


Sammanlagt nio konstnärer ska delta i årets utställningar. I lördags var det alltså premiär med två konstnärer, paret Ingvar och Ritva Kindvall från Oskarshamn.

I grunden båda lärare, Ingvar var lärare i industriteknik och Ritva var bildlärare. Båda är bildkonstnärer och arbetar mest med akvarell.

Ordförande i Eksjö Konstföreningen Kicki Ekbladh som är mycket nöjd med årets första utställning och framför allt med det stora antalet besökare som kom i lördags på vernissagen.

- För tretton år sen träffade jag Ritva och Ingvar Kindvall i deras gamla skola, en mil norr om Oskarshamn. Redan då pratade vi om en utställning och äntligen, efter 13 år, har utställningen blivit av.


Ritva Kindvall målar, sedan 90-talet, helst abstrakt, mest blommor, fåglar och barn. Ritva målar med akvarell, våt i våt.

- Låt vattnet sprida färgen. Rätt fuktighet i pappret är jätteviktigt för att måla våt i våt, säger hon. Vrida på pappret och låta färgen rinna. Så får man speciella effekter.

Ingvar Kindvall har målat sedan 70-talet. Han gillar landskap och håller också på med våt i våt akvarell.

- Akvarell lämpar sig mycket bra för landskap. Just för att fånga ljuset är den här tekniken utmärkt. Våt i våt ger en extra dimension i målningen. Fåglar är jätteroligt att måla också, men så otroligt svårt. Akvarell lämpar sig mycket bra för att måla fåglar, säger Ingvar.

Läs mer i måndagens papperstidning

Ritva Kindvall vid sin favoritakvarell.
Ritva Kindvall vid sin favoritakvarell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om