Albert Engström får ny utställning

Albert Engström fyller 140 i år. Det firas med en ny utställning om hans skildringar av småländsk folkliv. Till sin hjälp har han också Döderhultarn och den nutide Ulf Lundkvist.

Eksjö/Mariannelund2009-05-11 06:22

Albert Engström fyller inte 140 förrän imorgon men Eksjö museum tjuvstartade firandet med att inviga sin nya utställning Gubbar. Museet ställer ut teckningar och texter av Albert Engström som med jordnära och drastisk humor beskriver gubbar (och många gummor för den delen med) på den småländska landsbygden.
- Albert var en mästare på skildring av människor på landsbygden, säger Lisa Ugarph, utställningssamordnare på museet.
Utställningen kompletteras med slöjdskulpturer av Axel "Döderhultarn" Petersson och teckningar av den ännu aktive Ulf Lundkvist. Han blev överraskad när han tillfrågades om att delta i utställningen.
- Det hade jag inte tänkt men att kopplas ihop så här är roligt. Albert Engström är stor. Man kan inte undgå att imponeras, säger Ulf Lundkvist.

"Inte jag som svär"
Vid invigningen läst Rut Jonsson från Albert Engströmssällskapet en text ur boken Fruntimmer, en text fylld av kraftutryck.
- Det är en hel del svordomar men det är inte jag som svär, det är Albert, ursäktade sig Rut Jonsson.
Efter invigningen uppmärksammades Albert Engström vidare genom att en krans lades på hans byst vid den ständiga Engströmsutställningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om