En som nyligen fått en stroke är Alf Elmegren, 80 år, från Flisby. Hans första symptom fick han den 13 februari i år.
Han och hans fru var på besök i Nässjö och han plötsligt kände att han fick svårt att gå. Men han tänkte mer på det.
Men dagen efter föll han och ramlade så illa att han slog huvudet i ett bord.
Hustrun Marianne Elmegren ringde till ambulansen.
- Han kom upp från golvet och jag hjälpte honom ner för trapporna. Därefter kom ambulansen. De tog lite prover och sedan fick han följa med till Höglandssjukhuset. De sa att det troligen var en stroke, säger hustrun.
Snabb behandling
När han kom in till sjukhuset fick han genomgå en CT-röntgen. Läkarna såg ingen blödning och därför kunde man sätta in trombolysbehandling med en gång.
- Dagen efter mådde jag inte speciellt bra. Men sedan blev det bättre. Jag kunde dessvärre inte öppna min hand och mitt vänstra ben hängde inte med, säger han.
På väggen hade sköterskorna satt upp en skylt där det stod att Alf inte fick gå själv, men detta struntade Alf i. Redan efter fyra dagar var han uppe och gick själv.
Envis man
- Jag ville ju klara mig själv och jag blev allt bättre. Men jag har också tränat mycket. Jag har en motionscykel och ett gångband som jag tränar på. Jag har köpt vikter som jag sätter runt mina vader och sedan lyfter jag benen upp och ner, säger han.
Alf har ändå haft tur i oturen. Han har i och för sig fått vissa motoriska nedsättningar men för övrigt mår han mycket bra. Han kunde lämna sjukhuset efter tre veckor.
- Men jag tycker att det tog lite lång tid för att få ringfingret att fungera, men nu har jag tränat upp det med. Jag har fortfarande lite problem med vänsterbenet men jag har inte ont. Jag har alltså klarat mig ganska bra, säger han till Charlotte Stenhag som är sjukgymnast. Och hon kan inget annat än att hålla med.
Alf tog sig tillbaka från stroken
På tisdag är det dags för den internationella strokedagen och just denna dag kommer att uppmärksammas på många olika sätt.I Eksjö, Vetlanda och Nässjö kommer personal från strokeenheten gå runt på stan, för att informera om stroke, TIA-attacker och dess behandling.- Det är viktigt att patienterna söker vård snabbt, säger Gisela Jägsander.
Verksamhetschefen Katarina Andersson, sjuksköterskan Maria Broberg, Marianne Elmegren, Alf Elmegren, arbetsterapeuten Gisela Jägsander, undersköterskan Anges Jarmland och sjukgymnastien Charlotte Stenhag vill alla informera om att det är viktigt att söka vård så snabbt som möjligt. Det ökar förutsättningarna för ett normalt liv efter en stroke eller TIA-attack.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!