Älgarna får nya gränser

Jönköpings läns viltförvaltningsdelegation har satt nya gränser för  älgarna. Länet har delats in i åtta älgförvaltningsområden. Området kring Eksjö-Mariannelund är länets minsta.

Eksjö/Mariannelund2011-07-07 06:32

Riksdagen har beslutat om en ny älgförvaltning som möjliggör jakt inom större älgförvaltningsområden. De ska ersätta de kommunbaserade jaktvårdskretsarna.

Naturliga hinder
I stället får de i geografin mer naturliga gränserna större betydelse och man tar hänsyn till älgarnas eget rörelsemönster.
En sådan klar gräns är exempelvis en sjö som Vättern, en stor väg med viltstängsel och så vidare. Områdena ska i stort sett omfatta egna älgstammar.

Enklare
Tanken är att administrationen av älgjakten ska förenklas men också att man ska få en bättre överblick av älgstammen och dess förvaltning.
Ambitionen är att beslutet ska göra så att man lättare kan begränsa viltskador på grödor och skog samt minska riskerna för trafikolyckor.
Åsikter har hämtats in från allehanda håll och när viltförvaltningsdelagationen i länet sammanträdde i ärendet togs beslut att dela in länet i åtta olika älgförvaltningsområden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om