Alkoholföreläsning för skolpersonal

Vad gör skolan för att få eleverna att ta avstånd från alkohol? Vad har vi själva för inställning och vad har vi för fördomar? Om detta föreläste Jan Lindh i folkhögskolans aula.

Okej att ha keps på sig i skolan? Jan Lindh tycker inte det.

Okej att ha keps på sig i skolan? Jan Lindh tycker inte det.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2008-09-30 06:14


Jan Lindh har själv varit lärare i 35 år och vet att det inte hjälper att bara säga till eleverna att de inte ska dricka alkohol. Det gör de ändå.
Men det gäller att tänka på vad man som förälder och lärare själva kan göra för att förhindra att ungdomarna börjar dricka tidigt. Undersökningar visar att ju tidigare man börjar dricka, desto större är risken att dras in i ett missbruk.

Om attityder
Alkohol är ofta inblandat i samband med grova brott bland ungdomar och i många fall kanske de kunnat förhindrats om föräldrarna inte köpt ut till dem.
Jan Lindh menade att man som förälder måste fundera vad man själv har för inställning till alkohol. En positiv attityd ger ofta ett positivt resultat och tvärtom.
- Jag skulle aldrig bjuda mina barn på alkohol eller köpa ut till dem. För mig är det lika självklart som att jag inte skulle köra rattfull eller övningsköra med en 13-åring, sa han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om