Hessleby behandlingshem har i år en budget på 44 miljoner kronor. De har plats för 35 klienter och förra året hade de totalt 115 klienter inskrivna.
Ett 70-tal personer är tillsvidareanställda på behandlingshemmet och tillsammans med praktikanter och vikarier rör det sig om cirka 90 personer som tjänstgör på Hessleby behandlingshem till och från. Ett 30-tal personer kommer från Mariannelund med omnejd. Många pendlar också från Vimmerby.
Kognitiv inriktning
60 procent av de anställda är män, resten är kvinnor. Det är dock något fler män som jobbar natt än dag på behandlingshemmet. Personalomsättningen ligger på cirka tio procent.
- Vi växer och blir fler och fler som jobbar här. Vi har också en väldigt låg sjukfrånvaro, säger Michael Elmér, personalsekreterare.
30 personer fungerar som kontaktpersoner åt klienterna. De är antingen kontaktpersoner åt en eller två klienter var.
Hessleby behandlingshem har en kognitiv inriktning. Det innebär att klienten har mycket samtal med sin kontaktperson, men det blir även samtal i grupp.
Det hela går ut på att se till att klienten blir fri från missbruket och att motivera honom att hålla sig borta från drogerna.
Alla klienter ska utredas
Från och med i år ska alla klienter som kommer till Hessleby behandlingshem utredas. Missbruket och övriga personliga förutsättningar ska kartläggas, ibland även psykologinsats.
Mikael Johnsson är redo att ta steget ut till ett nytt liv. På fredag lämnar han Hessleby behandlingshem.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!