Allergichocken på studentbalen

Här är kakan som höll på att kosta Martin livet.

Martin Syrén blev försäkrad att han kunde äta kladdkaka. Senare på kvällen låg han på akuten.

Martin Syrén blev försäkrad att han kunde äta kladdkaka. Senare på kvällen låg han på akuten.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2015-12-11 06:21


Trots att restaurangen i månader vetat om allergierna slutade Martins studentbal med en ambulansresa till akuten.

Nu står den köksansvarige kocken inför rätta.

Idag är Martin Syrén från Mariannelund 20 år. Han överlevde sin studentbal med nöd och näppe. Hade han inte lyckats få i sig några allergitabletter, öppna dörren till toaletten innan han svimmade och snabbt tagits omhand på sjukhuset kunde kvällen 2014 ha slutat med tragedi.

I slutet av veckan förkunnas domen på den ansvarige köksansvarige som trotts att han vetat om Martins allergier i månader inte lyckades servera mat fri från råvarorna.

- Flera månader innan fick alla ungdomar skicka in listor på vad man tål och inte tål, berättar Martins mamma Karin Olsson Syrén. Det gjorde att man kände sig säker, här har de koll.

Middagen på balen flöt på tills det blev dags för efterrätten. Kladdkaka vars vanliga ingredienslista innehåller både mjölkprodukter och ägg.

- Till efterätt fick Martin en trekantig bit medan de andra fick en rund. Han frågade ändå servetrisen om det fanns ägg i den. Hon gick ut och ställde frågan i köket och köksmästaren sa "ja han kan äta den". När hon kom tillbaka var hon ändå osäker för kakan höll ihop och det brukar den inte göra utan ägg. Så hon gick tillbaka och frågade igen och fick samma svar.

Martin hann få i sig fem bitar, sedan uppenbarade sig en ring runt halsen, han började känna sig svimfärdig och går in för på toaletten för att skvätta vatten i ansiktet. Han hinner inte mycket mer än att låsa upp dörren innan han faller medvetslös ner och går in i en anafylaktiskchock.

Han förs med ilfart med ambulans till sjukhuset där han blir kvar resten av kvällen, natten och det mesta av nästa dag.

- Martin hann tänka "vad lustig jag känner mig" och tog några tabletter utifall att. Men han trodde att det berodde på något annat för det kunde ju inte vara allergi. Han skulle idag inte ha varit i livet om han inte hade tagit de där pillren.

Läs mer i fredagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om