Räddningstjänsten kräver en rad åtgärder av vårdinrättningen efter tillsynen av brandskyddet, som gjordes för en tid sedan. För att uppnå skäligt brandskydd ska vissa utrymmen förses med automatisk vattensprinkler. Alternativt kan bemanning utökas, så att det ständigt finns två personal även på natten, varav minst en ska vara vaken.
Brandsektionering saknas mellan rum där de boende sover och andra biutrymmen och risken är mycket stor att personal, som jobbar ensam på natten, inte hinner utrymma alla.
På en utredningsavdelning på hemmet där nya klienter, många gånger med komplex problematik, placeras har räddningstjänsten under de senaste åren noterat en accelererande ökning av antalet bränder.
Byggnaden är gammal och uppfyller inte dagens krav för hur brandskyddet ska vara utfört i en byggnad där människor hålls inlåsta och inte kan utrymma på egen hand. Branddörrar har stått uppställda med kil.
Räddningstjänsten konstaterar också organisatoriska brister och att rutiner för hur verksamheten ska agera vid störningar i sprinklersystem saknas och att vid flera av den senaste tidens automatiska brandlarm har ansvariga befäl från räddningstjänsten upplevt att personalen på plats inte är förtrogna med larmsystemen och hur de fungerar.
Bristerna i brandskyddet ska vara åtgärdade snarast möjligt, dock senast 1 februari 2017.