Anders Hallengren 100-boksjubilerar

Anders Hallengren är när han är hemma i Sverige växelvis bosatt i Stockholm och i Mariannelund. Nu har han gett ut sin hundrade bok, som bjuder läsaren på en spännande tidsresa, med bilder från ett svunnet Stockholm.

Anders Hallengren jubilerar genom att ge ut sin hundrade bok. Boken bygger på intervjuer med Stockholmsfotografen Axel Swinhufvud. Ett 50-tal av hans bilder från ett svunnet Stockholm finns med.

Anders Hallengren jubilerar genom att ge ut sin hundrade bok. Boken bygger på intervjuer med Stockholmsfotografen Axel Swinhufvud. Ett 50-tal av hans bilder från ett svunnet Stockholm finns med.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2014-12-31 05:06


Anders Hallengren köpte för några år sedan ett hus i Mariannelund, utan att ha någon anknytning till orten.
- I dag hade jag nog inte gjort det. Jag har inget körkort och är beroende av kommunikationer. Jag hade inte flyttat till en ort utan järnvägsstation, säger han.
Han känner som många andra, en järnvägsort - men utan tåg, det är som om orten mist lite av sin givna historiska själ. Att åka buss är inte alls samma sak, anser han.

Finner ro
Men Mariannelund har fått hans hjärta och han har alltid känt sig välkommen på orten.
Här har han hittat en fast punkt i sin kringflackande tillvaro. Här går han ner i varv så fort han stiger innanför trösklen. Här finner han lugnet, arbetsron och småortens charm.

Hela världen
Anders Hallengrens cv är långt och innehållsrikt med utbildningar, forsknings- och olika arbetsuppdrag runt om i världen.
Han har tillbringat en stor del av sitt liv på resande fot då han har arbetat i fem världsdelar i olika yrken. Men det är inget han nämner i första hand. Han verkar vara mer intresserad av dem han möter och är lågmäld om sig själv.
Han förklarar ödmjukt sina många uppdrag med att han helt enkelt har haft svårt att tacka nej. Han har stora språkkunskaper men också på det svarar han svävande, det är av mindre intresse.
- Att jag rest mycket och jobbat på olika håll i världen känns mindre betydelsefullt. Men visst har jag hela tiden tagit starka intryck och stötts vidare i en ny riktning.

Gett något nytt
Ett uppdrag har oftast lett till något nytt uppdrag. Som utrikesjournalist har han refererat kring utrikespolitik och maktspel och även skrivit boken "Kuba i Afrika" som handlar om konflikten mellan öst och väst. Han har intervjuat Nobelpristagare från olika kulturer som också resulterat i en bok. Nelson Mandela, som satt fången i apartheidregimen i 27 år och ändå förlät sina plågoandar, är en av personerna han talat med.
Boken "Bevingade ord" och vad de betyder är ännu ett i raden av hans många verk.
- När jag suttit på material som tidigare varit okänt, så har jag försökt tillföra något nytt, säger han.
Numera arbetar han mycket i London där han är medlem i tre engelska sällskap och ansvarig för olika kulturevenemang. I juni är han bland annat medarrangör till en stor internationell konferens om mänskliga rättigheter, som han som bäst håller på att förbereda.
En ambition finns att det därefter ska komma ut en bok om Carl Bernhard Wadström, som kämpade mot slaveriet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om