Anders Uppström bygger exklusivt

Sedan 1999 har Eksjöbon Anders Uppström, (född i Stockholm) byggt exklusiva akustiska gitarrer på hemorten. Då han vill behålla skaparglädjen på topp varvar han gitarrbyggandet med ett tjänstemannajobb på Bruzaholms bruk.

Anders Uppström har byggt gitarrer med Eksjö som bas sedan 1999. Han har också ett annat jobb som tjänsteman på Bruzaholms bruk. Gitarrmästare Uppström trakterar en av sina skapelser i bostaden.

Anders Uppström har byggt gitarrer med Eksjö som bas sedan 1999. Han har också ett annat jobb som tjänsteman på Bruzaholms bruk. Gitarrmästare Uppström trakterar en av sina skapelser i bostaden.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2012-02-22 07:28


Han har sin verkstad/ateljé i ett litet hus bredvid bostaden, strax utanför Eksjö centrum.
För Anders Uppström är det viktigt att inte hamna i ett serieproduktionsläge, då han är mån om att byggandet av gitarrer aldrig får bli som ett vanligt jobb.
- Totalt har jag hittills byggt 100 gitarrer av olika kvalité, säger Anders Uppström.
- Att jag började med detta är för att jag älskar gitarrer och tycker det är otroligt roligt att spela och bygga gitarrer.

Föräldrarna musiker
Musikintresset fick han också med sig sedan barnsben då hans föräldrar var musiker.
Anders Uppström var nio år första gången han byggde ett instrument, en mandolin, som han byggde i träslöjden.
När han senare i ungdomen läste på högskolan fick han upp sin gamla gitarr som var sprucken.
- Jag hittade en gitarrbyggare i Skellefteå som åtog sig att laga den, men jag undrade vad han höll på med när jag såg att gitarren åtgärdats med superlim.
- Då jag inte hade råd att köpa en ny gitarr tänkte jag att jag skulle bygga en själv och så blev det.
Byggandet fortskred och Anders Uppström startade en ekonomisk förening och insåg ganska snabbt att han fastnat för gitarrbyggarkonsten.
I mitten av 1990-talet gick han två år på Carl Malmstens Verkstadsskola och gesällprovet bestod i att tillverka en 11-strängad gitarr, vilket renderade honom högsta betyg.
Hösten 1997 flyttade han till Tyskland för att bli den förste svensk som fick ett tyskt mästarbrev i gitarrbygge och arbetade som mästarelev hos gitarrbyggarmästaren Max Strohmer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om