Animerad festival

Animations festivalens sista dag i Eksjö och festivaldirektören Jenny Ingvarsson är nöjd med resultatet. - Vi kom inte upp i de 2000 besökarna som var målet, men vi hade satt målet högt och vi kom inte så långt ifrån med cirka 1500 till 1600 besökande. Under lördagens program talade bland annat De tre vännerna ?och Jerrys skapare Magnus Carlsson och Biljana Labovic student från The school of visual arts i New York berättade hur det var att studera där.

Biljan Labovic som presenterade en ledande skola inom animering i New York och Jenny Ingvarsson, festivaldirektör.

Biljan Labovic som presenterade en ledande skola inom animering i New York och Jenny Ingvarsson, festivaldirektör.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2003-09-22 11:39

Lördagen var sista dagen för Animations festivalen i Eksjö. Festivalen började på onsdagen och under veckan har de besökts av storheter inom branschen från olika delar av världen bland andra Margit Antauer ifrån Kroatien, Kaj Pindal från Danmark och Giannalberto Benazzi från Italien.
På lördagen talade Magnus Carlsson som har producerat en mängd animerade TV-serier, kortfilmer, flera reklamfilmer och en animerad musikvideo för Radiohead.
Han var med i den första kullen studenter från 1990 som gick ur Nordiska animationsskolan i Eksjö.
Hans TV-serie De tre vännerna ?och Jerry har sålts till över hundra länder och just nu arbetar han med en ny animerad serie där bland annat Rickard Wolf och Shanti Roney är röster till hans figurer.
Hans intresse började 1980 med MTV.
- Jag har alltid varit intresserad av musik, konst och av att skriva och med animeringen kan jag kombinera alltihop, säger Magnus Carlsson.
Under sin föreläsning på Statshotellet i Eksjö visade han bland annat smakprov på sin nyaste serie som handlar om en gris som Shanti Roney gör rösten till.

Besök från USA
Biljana Labovic som ursprungligen är från Serbien har studerat på The school of visual art i New York i fyra år. Hon berättade om skolan ur en elevs synvinkel.
Hon kom till New York 1997 genom ett stipendium som hon vann i en internationell UNICEF-tävling.
- Jag har alltid älskat animerade filmer, jag har ju vuxit med sådana filmer, de är väldigt populära i Zagreb.
Zagreb har haft en animationsfestival i 30 år som är väldigt populär.
När hon fortfarande studerade arbetade hon med flera kommersiella animationsprojekt för MTV och UNICEF och hon arbetade dessutom med de erkända independent-animatörerna Faith, Emily Hubley och Bill Plympton.

Nöjd festivaldirektör
Festivaldirektören Jenny Ingvarsson var nöjd med festivalen och tyckte att det kommit många besökare även att de inte nådde upp till sitt mål på 2000 gäster.
- Det var ett högt mål och jag är nöjd med de cirka 1500 till 1600 besökarna vi har haft. Det är trots allt första gången.
Något som drog mycket folk var tävlingarna mellan de 32 animerade kortfilmerna.
- Det var så fullt så att flera fick stå upp på visningarna.
Priserna till de bästa filmerna delades ut på lördagskvällen och följdes sedan av en avslutningsfest på Trianon i Eksjö.

Läs mer:

Magnus Carlsson poserar innan han ska berätta om sina projekt för alla förväntansfulla lyssnare.
Magnus Carlsson poserar innan han ska berätta om sina projekt för alla förväntansfulla lyssnare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om