Äntligen tillbaka

Vattnet steg fort och snart hade det trängt in i lägenheterna på nedre plan på äldreboendet på Solgården i Ingatorp. De boende fick utan dröjsmål lämna sina bostäder. Efter ett omfattande renoveringsarbete har de nu kunnat flytta tillbaka igen.

Eksjö/Mariannelund2007-10-03 06:48

Det onormalt myckna regnandet på kort tid i början av sommaren gjorde att skoningslösa översvämningar blev ett faktum. I Ingatorp svämmade Ingatorpssjön och Bruzaån över sina breddar och tog bland annat fart mot Solgården. Trots att skyddsvallar började att byggas var vattnet snabbare. Först märktes det i hisschaktet men snart fick man, trots allt högre skyddsvallar, vada i en decimeter vatten inne på äldreboendet.

Tvingades flytta
Det ledde till att en hel avdelning i all hast fick utrymmas. De boende flyttades först tillfälligt till andra lokaler i huset. Fyra fortsatte därefter till äldreboendet i Mariannelund medan fyra andra fick tillfälligt boende i andra rum på Solgården.
Deras egna avdelningen som nyligen helrenoverats blev helt obrukbar på grund av stora vattenskador.
Efter att vattnet slutat att stiga följde ett omfattande arbete att tömma och torka ur alla skadade lokaler. De har därefter genomgått en totalrenovering.
De senaste dagarna har de boende kunnat flytta tillbaka en efter en till sin avdelning på Solgården och allt har blivit

"som vanligt igen".
- Det är otroligt jobbigt för dem att behöva flytta men det har gått bra. Det såg ut som om de blev glada när de fick komma tillbaka, berättar Lotta Sjökvist och Jessica Wigstrand i personalen.
Berörd personal har under hela sommaren jobbat i Mariannelund eftersom det är de som de äldre känner igen.
Personalen känner nu att "allt börjar landa igen", inte minst för att det under sommaren krävts många resor.
- Det känns jätteskönt att allt är klart nu, säger de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om