Apoteket söker personal

Det var lite av glädjens dag i går när Apoteket öppnade. Genom ett pusslande har man löst bemanningen fram till och med oktober, två dagar i veckan. Apoteket hoppas att man kan hitta personal så att man kan få en mer permanent lösning.

Patrik Karlsson, regionchef, Mats Juväng, ansvarig för ombuden och kundservice samt Apotekschef Angelica Råsbacken besökte Apoteket Furan i Mariannelund. Foto: Ivonne Svahn

Patrik Karlsson, regionchef, Mats Juväng, ansvarig för ombuden och kundservice samt Apotekschef Angelica Råsbacken besökte Apoteket Furan i Mariannelund. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-09-06 14:40

- Vi kan bara beklaga att vi tvingats dra ner, säger regionchef Patrik Karlsson, angående sommarstängningen och att man nu fortsatt bara kan ha öppet två dagar i veckan.

- Kundflödet är gott till Apoteket i Mariannelund. Orsaken är personalbrist, betonar han.

- Vi har ansträngt oss ytterst att hitta personal. Vi har haft annons tidigare och har nu och vår personalavdelning har haft stenkoll.

Ni har ansträngt er till det yttersta. Men Apoteket har inte haft någon platsannons på väldigt länge. Det är först för två veckor sedan?

- Jag vet inte när den sista annonsen var innan den som är nu. Det var nog i samma veva som man sökte personal till Eksjö, säger han.

Enligt Arbetsförmedlingen var det i maj månad. Att man inte annonserat därefter är något som väckt förvåning hos ortsborna.

Mats Juväng, chef för ombuden och kundservice, säger att Apoteket alltid besöker skolorna inför en avslutning.

En farmaceututbildning finns i Kalmar och förhoppningen är naturligtvis att bygden ska kunna dra nytta av det.

- Ofta har man jobb innan man slutar skolan och man kan inte tvinga någon jobba på en speciell ort. Man brukar ofta ha någon anknytning om man söker jobb på en mindre ort, det är lättare att söka personal på en större ort.

Två månader säkrade

Sedan två veckor tillbaka är tjänsten i Mariannelund (och Hultsfred) utannonserad igen och man hoppas naturligtvis det ger resultat.

- Farmaceuter kan få en härlig tillvaro i vackra Mariannelund med oss, marknadsför Patrik Karlsson den lediga tjänsten.

Till dess har man löst situationen tillfälligt.

- Vi har trollat med knäna, säger Patrik Karlsson.

Apotekschef Angelica Råsbacken har lyckats göra ett schema två månader framåt klart.

Det innebär att personal från Hultsfreds apotek tjänstgör i Mariannelund men också att man använder sig av en regional resurs ända från Tingsryd.

Vad händer om två månader. Kan det bli stängning igen?

- Allt hänger på personalsituationen ser ut. Vi kan inte göra tvångsförflyttningar av personal och vi är tacksamma för de ställer upp, säger de.

Är avregleringen en nackdel för Apoteket?

Patrik Karlsson passar på frågan men Mats Juväng säger att det blivit fler apotek och ökad tillgänglighet och öppettider generellt för Sverige. Dock inte alltid på landsbygden, då det råder brist på farmaceutkompetens i landet.

Han berör de 700 ombudsverksamheter som finns i landet där Ica i Mariannelund nu också finns de dagar Apoteket inte har öppet.

Angelica Råsbacken, Patrik Karlsson och Mats Juväng besökte på måndagen Mariannelund.

- Dagen har varit väldigt bra och Apoteket har varit saknat. Vi beklagar att köerna är som de är. Men när vi öppnar upp är det trots allt en förbättring mot vad det var dagen innan, säger Patrik Karlsson.

Och hur var det nu med brevet från kommunen, där kommunen ville träffa Apoteksledningen för att diskutera framtida lösningar?

Kommunen skickade det den 12 juli till Patrik Karlsson, som dock inte ska ha fått något. Något som uppmärksammades av tidningen i lördags.

- Jag började första juni men jag har inget fått. Jag har varit i kontakt med kommunstyrelsens ordförande Annelie Hägg idag och jag vill gärna träffa kommunen. Kan kommunen hjälpa näringslivet så är det jättebra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om