"Är en sorgens dag"

Christer Kennmark har följt Motörhead i 35 år - nu sörjer han rockikonens bortgång.

Mariannelundsbon Christer Kennmark sörjer Lemmys bortgång. Foto: Ivonne Svahn

Mariannelundsbon Christer Kennmark sörjer Lemmys bortgång. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2015-12-30 06:27


Motörhead blev stora på 1980-talet och brukade aldrig ställa in en konsert.

Inte förrän på sistone, då man ställt in flera på grund av Lemmy Kilmister hälsoproblem. Den svenske trummisen Micael Kiriakos Delaglou uppger till Aftonbladet att han fick beskedet att vännen drabbats av cancer bara två dagar innan han avled. Bandet skulle ha åkt på turné i januari men nu ställs den in - och bandet läggs ner.

När beskedet kom igår, om Lemmys död, blev fans över hela världen nedstämda. En av dem som fastnat för Motörheads musik, och gjort så i många år, är Mariannelundsbon Christer Kennmark

- Det är sorgens dag idag. Ett sånt här band kan inte överleva utan honom, säger Christer Kennmark.


För Christer började hans intresse för Motörhead redan 1980 då han var 15 år.

- Jag satt och tittade på Måndagsbörsen på TV. De presenterade då en ny låt "Ace of Spades" och visade en videosnutt med bandet Motörhead. Jag tyckte låten var så härlig. De hade en annorlunda stil och det är nog därför de överlevt genom alla år.

Han minns att han kort därefter åkte till Vetlanda och köpte deras senaste platta.

- Sedan var vi på skolresa till Stockholm. Då köpte jag deras första fyra skivor, säger han.

Och det var nog då hans samlande började.

- Ja, sen dess har det eskalerat, säger han.


Christer Kennmark har en gedigen samling av Motörheadsskivor och prylar.

I dag har han över 300 skivor i sin samling. Givetvis bandets egna 23 studioalbum men också singlar, samlingsalbum, hyllingsskivor och en mängd så kallade bootlegs, olagliga skivor som spelats in med avancerad apparatur och sedan getts ut på svarta marknaden, utan bandets godkännande.

- Jag har mest samlat på vinylskivor. Det var ju det som var aktuellt när de började 1975 och ett bra tag framåt, säger han.

Men i samlingen finns också cd-skivor, dvd:er, en mängd foton, tidningar, tröjor, en specialtryckt handduk och till och med spritsorter som bär bandets varumärke. Bland mycket annat. Det sista albumet köpte han i november: "Bad magic".


1993 spelade Motörhead på Metropol i Hultsfred och för Christer Kennmark var det naturligtvis en given sak att se konserten.

- Jag var den enda som fick gå in i turnébussen. Jag pratade in mig på något vis. Jag tror att det berodde på att jag var så påläst om dem, säger han.

Sex år senare var han i Växjö vid deras konsert. Också då gavs han tillfälle att träffa dem.

- Då träffade jag Lemmy Kilmister igen. Jag frågade om jag inte kunde få något och då fick jag ett plektrum av honom. Jag vet att jag sa till honom att jag tyckte det till och med var större än när mina söner föddes. Hade jag haft en mobil på den tiden hade jag tagit en selfie, säger han.

Läs mycket mer i onsdagens papperstidning

Christer Kennmark med sin första Motörhead-skiva.
Christer Kennmark med sin första Motörhead-skiva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om