Arbete dygnet runt i Filmbyn – i morgon ska det vara klart

Det har på sistone jobbats i stort sett dygnet runt i Filmbyn Småland i Mariannelund för att få allt på plats och färdigt. I morgon ska anläggningen vara klar och ta emot aktieägare och turistfolk.

Ing-Marie Halling i handelsboden tillsammans med Jörgen Börling och Mats Olsson. Än återstår mycket finlir och städning innan allt är klart.

Ing-Marie Halling i handelsboden tillsammans med Jörgen Börling och Mats Olsson. Än återstår mycket finlir och städning innan allt är klart.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-06-14 11:53

I höstas togs det första spadtaget i jorden för bygget till det som ska bli det första och enda museet i sitt slag.
De senaste månaderna har arbetet invändigt pågått, bland annat att bygga upp utställningsmiljöer från hur filminspelningarna av Astrid Lindgrens filmer gick till. En trappa upp finns utställningens interaktiva upplevelsedel och en biosalong.

I byggnaden ryms även ortens turistbyrå samt ett café.

På lördag är det magiska datumet här då utställningen öppnar för allmänheten.

På de flesta platser brukar det vara ganska rörigt innan och det är mycket arbete som måste göras innan invigningen. Filmbyn är inget undantag i det fallet.

De som jobbar har inte heller tills lördag morgon på sig att bli klara.

Deadline är redan i morgon.
– På torsdag klockan 16 ska allt vara klart. Det kan säkert vara någon smågrej som inte blir färdig men jorden snurrar vidare ändå, säger Robert Glader, som lyckas utstråla ett lugn i byggröran.
Innan dess ska en skolklass komma och testa den interaktiva delen av utställningen.

På torsdag är aktieägare och turistfolk från regionen, totalt cirka 150 personer, inbjudna att se anläggningen.
Därefter väntar en invigning på fredag för särskilt inbjudna och de som haft stor betydelse för att satsningen kunnat genomföras. Det handlar om cirka 200 personer.
Dagen efter, på lördag, öppnar utställningen som ett av regionens nya turistmål.

På senare tid har det jobbats de flesta av dygnets timmar och så lär ske resterande tid.
‑ I dag har det känts här inne bland de som jobbar att det snart måste vara klart, säger Robert Glader medan han och sick sackar sig fram mellan all sköns saker, som står där de inte är tänkt att stå på torsdag eftermiddag.

Runt om i lokalen jobbas det koncentrerat.
Utställningsproducent Ing-Marie Halling tittar till arbetet i Saltkråkans handelsbod innan hon hastar vidare till en annan del av lokalen. Några meter därifrån står scenograf Bengt Fröderberg och mäter en gammal duk som ska vara i Pippis kök.

Han har arbetat med utställningen sedan ett par år tillbaka. Inledningsvis på hemmaplan men sedan ett antal veckor i Mariannelund där det på sistone handlat om varje dag.

Utomhus är arbetet minst lika intensivt där olika entreprenörer ägnar sig åt att bland annat måla, olika installationer, lägga täckmateriel på parkeringen och montera trästockar som räcken. Allt måste ju bli klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om