Arbetsmiljöverket ställer krav

Arbetsmiljöverket genomförde för ett par veckor sedan en inspektion av Mariannelunds Folkhögskola. Uppdagade brister leder nu till att verket kräver att arbetsmiljöarbetet förbättras. Om så inte sker riskerar verksamheten föreläggande eller förbud.

Eksjö/Mariannelund2017-10-02 10:30

Arbetsmiljöverket beskriver i sin rapport till skolan efter inspektionen att "vi såg en del som fungerade bra, men vi hittade också en del som ni behöver förbättra".

Därefter ställs en lista med krav som måste uppfyllas.Uppgiftsfördelningen i arbetsmiljöuppgifter anses bristfällig och det ska anges vad som ska utföras och hur ofta. Den som har ansvaret ska ha tillräckliga kunskaper i arbetsmijö, resurser och befogenheter. Denna fördelning har enbart skett muntligt på folkhögskolan men Arbetsmiljöverket kräver att det ska ske skriftligt.

Myndigheten anser att folkhögskolan saknar rutiner för att fånga upp, utreda och rapportera tillbud, ohälsa och olycksfall. Skolan måste nu ta fram rutiner för att så att tillbud kan rapporteras och informera om när och hur medarbetarna ska rapportera. Folkhögskolan ska också kunna säkerställa att man utreder de bakomliggande orsakerna, vidtar åtgärder och följer upp åtgärderna etcetera.

Folkhögskolan har en förteckning över vilka kemikaliska preparat som används i verksamheten men den saknar information om farlighet och risker. Inte heller var säkerhetsdatabladen aktuella och man kunde inte visa att medarbetarna informerats om alla risker. Nu måste folkhögskolan ta fram förteckning och aktuella datasäkerhetsblad, dokumentera detta och informera de anställda.

Arbetsmiljöverket kräver en redovisning vilket ska vara myndigheten tillhanda senaste 27 oktober.

Om folkhögskolan inte åtgärdar bristerna utifrån arbetsmiljöregler kan det bli föreläggande, vite eller förbud som konsekvens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om