Asylboenden planeras att stängas

Det tillfälliga asylboendet på Kullagården i Mariannelund kommer sannolikt att stängas under hösten. Det förutspår Migrationsverket i sin prognos.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-07-24 09:15

- Vårt behov av platser minskar successivt och avvecklingen av boenden har pågått sen 2016, säger Jonas Lindell, enhetschef på Migrationsverket, till SR Jönköping.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos kommer både det tillfälliga asylboendet på Kullagården i Mariannelund och boendet i Bruzaholm att stängas före årsskiftet.

Jonas Lindell poängterar att inga beslut är fattade ännu, utan att det prognosen som visar att det kommer allt färre asylsökanden som ligger till grund för planerna att avveckla de två boendena. Totalt avser verket att stänga 15 tillfälliga asylboenden runt om i Jönköpings län fram till årsskiftet.

- Då ska de flesta som bor på dessa boenden ha fått besked om sin asylansökan och de kommer då antingen att anvisas till kommunplacering eller att utvisas, säger han.

Om det skulle vara någon som inte hinner att få sitt asylbesked innan boendet stänger räknar Migrationsverket med att kunna erbjuda lägenhetsboende någonstans i länet fram tills dess de asylansökningarna har avgjorts.

Totalt bor det i dag cirka 1 500 personer på de 15 asylboenden som nu planerar att avvecklas. Det definitiva beslutet väntas tas senare i höst.

Jimmy Karlsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om