Asylboendet Kullagården avvecklas

Nu avvecklas även det tillfälliga asylboendet Kullagården i Mariannelund. Boendet kommer att avvecklas innan mars utgång. Ytterligare tio boenden i länet ska läggas ner innan juni månad.

Kullagården är sist ut av de tillfälliga boendena att avvecklas. I slutet av mars lämnar Migrationsverket anläggningen som hyresgäst. Foto: Arkiv/Ivonne Svahn

Kullagården är sist ut av de tillfälliga boendena att avvecklas. I slutet av mars lämnar Migrationsverket anläggningen som hyresgäst. Foto: Arkiv/Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-01-18 06:20

Som mest upphandlade Migrationsverket 450 olika tillfälliga boenden i landet när trycket med asylsökande var som störst.

Mariannelund hyste för ett-två år sedan flera av dem. Förutom de lägenheter som Migrationsverket tidigare haft kunde Hässlebogården, Solhöjden, Mariannelunds hotell city center och Kullagården då räknas upp som asylboenden.

De har avvecklats en efter en. Kvar har Kullagården funnits men antalet boende har blivit allt färre. Här har avtalet med Migrationsverket flyttats fram succesivt.

Flyktingförläggningen startade i början av 2016. Det efter att fastigheten, under stort hemlighetsmakeri, bytt ägare för 6,1 miljoner kronor och de nya ägarna ansökt om att få starta asylboende för bortåt 200 boende.

I dag lyser det allt i färre rum på Kullagården som omfattar totalt 110 boendeplatser. För närvarande bor det 68 boende på anläggningen men snart töms även Mariannelunds sista tillfälliga upphandlade boende.

Anledningen till beslutet är att det är fortsatt färre människor som söker asyl i Sverige. Därmed har behovet av boenden minskat kraftigt det senaste året.

Migrationsverket avvecklar därför de sista upphandlade tillfälliga asylboendena i hela Sverige fram till juni 2018. Kvar i dag är totalt 54 boenden som alla ska avvecklas.

Kullagården först

I Jönköpings län ingår Kullagårdens vandrarhem i den första etappen och ytterligare tio boenden i kommande etapper.

- De upphandlade boendena har varit en välkommen men också tillfällig lösning. Nu återgår vi till att ha främst våra egna boenden, vilka är stabilare och mer ekonomiskt, säger Liselotte Ingesson Politis, sektionschef på Migrationsverket.

Migrationsverket meddelar att man kommer att erbjuda de som är asylsökande plats på andra asylboenden senast två veckor innan flytt blir aktuell. De asylsökande som vill kan välja att ordna med ett eget boende. De som redan har fått beslut om uppehållstillstånd kommer att få en plats i anvisad kommun.

- Vi har ett bra samarbete med kommunen och kommer att ha fortsatt många boendeplatser i lägenheter i Mariannelund. Men nu avvecklar vi de tillfälligt upphandlade boendena på orten, säger hon.

De boende på Kullagården informerades om avvecklingen under tisdagen.

Migrationsverket kommer nationellt sätt även avveckla lägenhetsboenden och vissa kollektiva boenden under 2018. Prognosen visar en minskning från 35000 personer i boendesystemet till 20000 under 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om