Åtgärder mot digitalt utanförskap

Eksjö Stadsbibliotek har tillsammans med EksjöVux, Emilkraften, studieförbunden ABF och Vuxenskolan fått projektpengar för att stärka dator- och Internetkunskapen hos kommuninvånarna. I höst erbjuds gratis datakurser.

Eksjö/Mariannelund2011-04-07 06:29

Utvecklingen kring datorer och Internet har gått snabbt och i dag förutsätts att du kan hantera en dator. Mycket information och tjänster från myndigheter och företag läggs ut på nätet och går inte att få tag i på annat vis.
Ett allt mer digitaliserat samhälle gör att Internet tar allt mer plats i vardagen. Tillgång till och kompetens att använda Internet håller helt enkelt på att bli en förutsättning för att fullt ut vara en del av samhället.

Utanförskap
Men långt ifrån alla har en dator eller kan använda en sådan. I dag räknar man med att cirka 1,5 miljon svenskar inte använder Internet.
- På biblioteken möter vi ofta människor som inte kan använda datorer och som uttrycker en önskan att få lära sig från grunden, att få börja med att "trycka på knappen", säger Lena Korsberg, bibliotekschef i Eksjö och projektledare för Digital delaktighet i Eksjö kommun.
- Att inte kunna använda en dator blir ett utanförskap som bara växer. Allt mer sker på data och det finns ingen väg tillbaka. Vi vill få flera delaktiga, beskriver Anita Sjöberg på EksjöVux.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om