Att vara värdfamilj gav mersmak

I vintras tog de emot en japansk utbytesstudent. Att vara värdfamilj gav mersmak och om en månad flyttar en Holländsk student in i deras villa i Mariannelund. - Det är jättespännande att få världen till sig, säger Gunilla Ekberg.

Gunilla och Mats Ekberg kommer att vara värdfamilj åt en Holländsk utbytesstudent i höst.

Gunilla och Mats Ekberg kommer att vara värdfamilj åt en Holländsk utbytesstudent i höst.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2014-07-25 06:41


Det var i december förra året som Gunilla och Mats Ekberg först tog emot en utbytesstudent, en tjej från Japan. Det var inget som de först hade planerat utan tjejen behövde nytt boende akut och då bestämde de sig för att ställa upp.
- Att vara värdfamilj var inget som vi tänkt på tidigare. Men efter att hon bott hos oss i ett halvår fick vi mersmak, säger Mats Ekberg.

Lärt sig mycket
Mats och Gunilla Ekberg berättar att det har varit väldigt spännande att ha en person från en annan kultur boende hos sig. De har lärt sig mycket om den japanska kulturen men även mer om sin egen.
- Man börjar tänka på ett annat sätt. Till exempel kring matlagning, sitt eget beteende och andra funderingar som vad vi själva har att visa upp, säger Mats Ekberg.
- Och man inser att det vi tycker är självklart kanske inte alltid är så självklart, säger Gunilla Ekberg.
Paret tror att den japanska flickan som bodde hos dem i våras trivdes helt okej i Mariannelund. Men att hon hade lite blandade känslor till orten.
- Hon sa att hon upplevde Mariannelund som väldigt glest, på både gott och ont. Men jag tror att hon fått med sig erfarenheter som hon kommer att bära med sig hela livet, säger Mats Ekberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om