Åtta i personalen får sluta

Neddragningarna inom den öppna ungdomsverksamheten i Eksjö och i Mariannelund blir i mars högst påtaglig. Spelverket i Eksjö minskar sina öppettider till ett par dagar i veckan. I Mariannelund kommer Furan bara ha öppet en dag i veckan. Rolf Johnsson, chef för den öppna ungdomsverksamheten är ledsen och har en stark oro.

Furan drar i mars ner sina öppettider till bara en dag i veckan. Rolf Johnsson är orolig över vad det kan komma att medföra. Foto: Elin E Elmström

Furan drar i mars ner sina öppettider till bara en dag i veckan. Rolf Johnsson är orolig över vad det kan komma att medföra. Foto: Elin E Elmström

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-03-05 07:12

Furan öppnade så sent som i höstas efter att ha varit stängd i flera år. Processen från beslut till öppnande hade då varit lång eftersom det var svårt att hitta rätt personal.

Men bara månader efter man öppnat, tvingades Rolf Johnsson varsla personalen om uppsägning, då kommunen klubbat sin nya budget.

Mariannelund hade i höstas öppet 3-4 dagar i veckan. När verksamheten nu måste spara 45 procent av sin budget är dörren stängd alla dagar i veckan utom en enda.

- Det införs i mars nån gång.

I Eksjö har man i sin tur successivt gått från att ha öppet 5-6 dagar tills att inom kort landa på enbart två.

Åtta personer

- Jag varslar min personal. Det handlar om åtta personer, säger Rolf Johnsson, med stor besvikelse då både fritidsledare och fältassistenter får sluta.

- Det känns fruktansvärt, säger han och tänker på både ungdomar och personal.

- Arbetsglädjen hos personalen är borta och jag har ingen att sätta in eller någon reserv. Det räcker med att någon är sjuk eller måste vabba, så måste vi stänga helt.

- Jag förstår att kommunen måste spara men det här tror jag blir kontraproduktivt. Vi kommer ha tre fritidsledare på två gårdar och inga fältare alls. Det tror jag kommunen snart kommer att märka, även om jag hoppas jag har fel.

Minst tre

En viss bemanning krävs på fritidsgårdarna. Och det räcker inte bara att en ensam vuxen på plats.

- Det finns de som tror att man bara behöver vara en personal på varje fritidsgård men det fungerar inte om det kommer in 25 personer och börjar slåss.

För även på och runt fritidsgårdarna har det blivit tuffare än för några år tillbaka, vilket kräver ett hårdare säkerhetstänk.

I Eksjö blev hotbilden så pass tydlig för ett par år sedan att man tvingades börja använda överfallslarm. Idag används det även i Mariannelund.

- Det är hot om våld och ibland kan det finnas knivar. Det händer titt som tätt, beskriver Rolf Johnsson och ger exempel på att någon blir jagad, slagen eller att en ungdom är rädd att någon ska hämnas.

- Vi måste vara minst tre då vi måste kunna säkra säkerheten för oss och de som är där.

Tidigare var det vanligt att grupperingar blev osams. Idag är det mer småkriminella gäng som utmärker sig.

Narkotika

Höglandspolisen upplever situationen med narkotika som ett stort problem och man vittnar om att det finns en oroväckande hög tillgång.

- Det är rörigt med narkotika så just nu är det inte läge att spara på ungdomarna. Man sparar på högstadieungdomarna, inte på gymnasiet. Där finns det coacher som jobbar för de äldre ungdomarna. För högstadiet finns det ingenting. Det finns de som mår psykiskt dåligt och har det tufft hemma. Kommunen säger att vi ska jobba med högstadieungdomarna och så sparar man in på det, säger han.

Då fältarna inte finns kvar längre eller fritidsgårdarna kan hålla öppet, finns det en risk för att utsatta ungdomar hamnar på fel spår i livet.

Och när det gäller exempelvis narkotika är Mariannelund inte i en mer skyddad idyllisk zon i jämförelse med Eksjö.

- Det är där man åker och hämtar det. Det finns inte mindre narkotika i Mariannelund utan allmänt mer på grund av polisresurserna, säger han.

Sned fördelning

Minskningen av öppettider slår hårdast mot Eksjö då orten är större och man har fler besökare.

Spelverket besöks av ett 100-tal ungdomar medan det är betydligt färre, någonstans mellan 10-15 i Mariannelund.

I Eksjö är det lika många nyanlända som "svenskar" som kommer. I Mariannelund har utvecklingen gått till att det numera är enbart är invandrarpojkar som kommer.

‑ När vi öppnade var det många svenska ungdomar men de upplevde att de inte fick plats utan att andra tog överhanden och att det var för högljutt. Vi får titta på verksamheten och vad som kan locka dem men det är inte så lätt att göra en gång i veckan. Man måste skapa tillit och det tar tid, säger Rolf Johnsson.

Besparingskraven gör även att tidigare feriepraktikplatser inom verksamheten, som det ser ut nu, blir svåra att erbjudas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om