Avgörande beslut i fullmäktige öppnar för vindkraftpark i Bruzaholm

Nu har kommunen öppnat för ett potentiellt vindkraftspark och länsstyrelsen kliver allt närmare ett beslut. - Det var ett avgörande beslut från kommunen som gör att vi kan gå vidare, berättar Karin Fröbom handläggare vid miljöprövningsdelegationen, MPD, på länsstyrelsen i Jönköping.

Kommunfullmäktige var i stort sätt enig, nu kan det bli en vindkraftspark i Bruzaholm. Arkivbild:Lars-Göran Bexell

Kommunfullmäktige var i stort sätt enig, nu kan det bli en vindkraftspark i Bruzaholm. Arkivbild:Lars-Göran Bexell

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-04-21 08:40

I torsdagskväll beslutade en nästa enig kommunfullmäktige att tillstyrka ansökan om tillstånd för vindkraftverk i Bruzaholm. SDs samtliga ledamöter och en ledamot från KD motsatte sig ansökan, resterade 44 röstade för.

- Kommunen har veto, så hade de sagt nej så hade MPD inte kunna utreda ärendet vidare, berättar Per Sixtensson, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden i Eksjö.

Flerårig process

Vattenfall lämnade in ansökan om att få uppföra 25 vindkraftverk norr om Bruzaholm redan 2016. Samhällsbyggnadssektorn sattes då på jobbet att ta fram en vindkraftsplan för kommunen. En plan som tog tid att färdigställa.

- Vi pekade ut ett antal platser som vi kunde tänka oss låtas provas genom MPD. Bruzaholm och tre till, berättar Per.

Hållbarhetsperspektiv

Kommunen vägledes att göra en bedömning av om den aktuella vindkraftsetableringen skulle anses utgöra en lämplig markanvändning sett ur ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv baserad på den framtagna vindkraftsplanen. Svart blev ja hos samhällsbyggnadsnämnden, ja hos kommunstyrelsen och nu senast ja hos kommunfullmäktige. För MPD innebär de att nu kan gå vidare med att pröva Vattenfalls ansökan.

- Det var det sista yttrandet vi väntade på. Vi har redan fått in yttranden från andra myndigheter och de har bolaget fått svara på, berättar Karin Fröbom, handläggare på MPD.

Efter sommaren

Beslutet om en vindkraftspark vara eller icke vara kommer fortfarande att dröja men det handlar inte längre om år.

-Det vi gör är att vi går igenom allt material en gång till och det kommer ta lite tid att sammanställa både materialet och synpunkterna från alla myndigheter. Så även om vi nu inte väntar på något mer så kommer det nog inte bli ett beslut innan sommaren. Sedan så finns det alltid tid för överklaganden till mark och miljödomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om