Avslag för ortsbornas önskan om nyöppnat vårdboende

Eksjöbostäder vill veta hur kommunen ställer sig att hyra ut äldreboendet Bobinens lägenheter till andra än seniorer. Politikerna har redan sagt sitt.

Ett medborgarförslag kring Bobinen avslogs av kommunfullmäktige nyligen.Foto: Arkiv/Ivonne Svahn

Ett medborgarförslag kring Bobinen avslogs av kommunfullmäktige nyligen.Foto: Arkiv/Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-11-09 16:00

Bobinen ägs numera av det kommunala fastighetsbolaget Eksjöbostäder.

I Eksjö råder det kö till seniorboendena, i vissa fall är kön upp till åtta år.

I Mariannelund är situationen nästan det motsatta. I dag finns cirka 15 som anmält intresse för en lägenhet på Bobinen. De vill dock inte flytta in just nu utan någon gång längre fram.

Men de fem, sex lägenheter som står vakanta ses inte som en tillgång utan som ett problem, ekonomiskt sett.

Och samtidigt som det finns ledigt i Mariannelund har det blivit ett ökat tryck på bostäder totalt i kommunen.

Bland annat är kommunen skyldig att skaffa fram boende åt Migrationsverket när så begärs.

Yngre

På Bobinen har några lägenheter sedan tidigt i våras hyrts ut till nysvenskar som fått uppehållstillstånd. Något som setts som en tillfällig lösning.

Eksjöbostäder vill veta hur kommunen ser på Bobinens uthyrningsmöjligheter och vem som ska tillåtas hyra dess bostäder.

Ett ärende som nu ligger hos kommunledningen.

Ett medborgarförslag har tidigare lämnats in till kommunen där det föreslagits att Bobinen ska förbli ett seniorboende. Även de som har behov av en handikappanpassad lägenhet föreslås ges möjlighet att bo på Bobinen.

- Lediga lägenheter hyrs i dagsläget ut till yngre och familjer, påpekar personen bakom förslaget och är orolig att det inte finns några lägenheter om kö skulle bli aktuellt.

När medborgarförslaget togs upp vid kommunfullmäktiges oktobersammanträde förklarades det att Eksjöbostäder inte reserverar lägenheter till förslagsställarens nämnda grupper, utan arbetar för att hyra ut tomma lägenheter till de som står i kö och har intresse att flytta in. Saknas intressenter av personer som är 55 år och äldre, kommer intressenter inom andra grupper att erbjudas boende.

Socialnämnden konstaterade att det inte finns någon ansökan om lägenheter från personer med funktionsnedsättning utanför Eksjö tätort.

Avslogs

Socialnämnden har också markerat att man inte har möjlighet att täcka de hyresförluster som skulle uppstå, om lägenheter står tomma och väntar på de hyresgäster med de behov som förslagsställaren beskriver.

Kommunfullmäktige valde därför att avslå medborgarförslaget.

Bland ett antal Mariannelundsbor finns en tydlig önskan vad som saknas på Bobinen och vad de sex lägenheterna eller motsvarande utrymmen kunde användas till.

- Om de öppnar upp ett vårdboende så finns det inget som står tomt längre. Tänk så många Mariannelundsbor som är i Ingatorp. Många som bor på Bobinen är ensamma och sjuka men de vill inte flytta då de inte får några anhöriga nära, säger en kvinna i Mariannelund.

Vårdboendet drogs in i besparingsiver för ett antal år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om