Avtal om hjärträddning i elva kommuner

Landstinget i Jönköpings län har tecknat avtal med räddningstjänsten i elva av länets 13 kommuner om snabb insats med defibrillator vid hjärtstopp. Höglandet, däribland Mariannelund, får utrustning för hjärträddning under hösten.

Eksjö/Mariannelund2009-09-25 06:28

Landstingets beredskapschef anser att landstinget har ett väl utbyggt samarbete med räddningstjänsterna i länet när det gäller insatser vid hjärtstopp.
Ett avtal om sjukvårdslarm finns i två av länets kommuner. Det omfattar Rydaholm i Värnamo kommun, Visingsö, Gränna, Ryd, Bottnadryd och Norra Unnaryd i Jönköpings kommun där räddningstjänsten åker på alla ambulanslarm för en första livräddande insats. Räddningstjänsterna i Ryd, Bottnaryd och Gränna har under ett antal år haft defibrillatorer för en första insats vid hjärtstopp.

IVPA
Systemet som kallas för IVPA (I väntan på ambulans) håller nu på att byggas ut till att omfatta orter i elva av länets kommuner.
Tanken är att de ska finnas inom räddningstjänsten och liksom ambulanserna kunna anropas via SOS.
I många av kommunerna kommer utbildning att ske för att man ska kunna införa systemet under hösten.
Orterna har valts ut efter de körtidsanalyser som gjorts, vilket innebär att räddningstjänsten kan nå fram fortare än ambulans vid ett larm.
Tranås och Habo kommun har inga sådana avtal.
- Det beror på att vi har en heltidsambulans och därför inte får någon tidsvinst.
När det gäller Ydre kommun i Östergötland täcker Jönköpings läns landsting med ambulansresurser för att pressa insatstiderna.
På samma sätt sker samarbete med Kalmar landsting med ambulanshjälp från Vimmerby i Mariannelund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om