Både doft och smak på kolbullarna

Det finns fortfarande de som sett och upplevt en kolmila och för många av pensionärerna i Ingatorp blev det ett kärt återseende när man i veckan besökte Himmestorp. - Jag har själv varit kolare, berättade SPF-föreningens ordförande Våge Johansson.

Eksjö/Mariannelund2009-06-17 06:38

Kolmilan i Himmestorp har blivit ett fint besöksmål, precis som Lennart Nilsson och Karl-Axel Eriksson tänkte när man byggde upp den och lät den börja pyra i förra veckan.
I milan fanns 111 kubikmeter ved från början, en mängd som skulle räcka till att värma upp tre bostadshus under ett helt år.
Ett 70-tal deltagare följde med för att uppleva några timmar kring milan i veckan.

Svart överallt
Att kolaryrket är både hårt och smutsigt förstår man när man pratar med Karl-Axel och Lennart och SPF:arnas ordförande Våge Johansson har själv jobbat som kolare i sin ungdom.
- Jag kom ihåg gubbar som inte tvättat sig på en månad. De var kolsvarta förstås, det enda som var vitt på dom var ögonvitorna, berättar Våge om sina minnen från 50-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om