Barbiedockan firar 50 år

Eva Sundell var 13 år när Barbie kom. Hon lekte aldrig själv med de populära dockorna, däremot tyckte hon att de hade häftiga kläder. Det gjorde så småningom att hon köpte en förpackning med Barbiekläder, vilket i sin tur lockade till ett inköp av en docka. I dag äger hon hundratals Barbiedockor. En docka som i år firar 50 år i Sverige.

Eva Sundell köpte Barbiekläder i mitten av 1980-talet och då hade hon inte ens en docka. I dag har hon hundratals Barbie men hon minns den första som hon köpte, dockan i grönturkos.

Eva Sundell köpte Barbiekläder i mitten av 1980-talet och då hade hon inte ens en docka. I dag har hon hundratals Barbie men hon minns den första som hon köpte, dockan i grönturkos.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2013-06-27 06:23


Eva Sundell driver sedan förra året bland annat ett dock- och leksaksmuseum i Mariannelund. Ett av de första rummen besökarna kommer till är ett helt rum med Barbie. Här kan den som gillar dockor men också den som är sömnads-, trend- och modeintresserad stå länge och fascineras över detaljerna på de små plaggen, kläder och förändringen av stilar, frisyrer och så vidare.
De första Barbiedockorna kom ut 1959 i USA. Den är gjord efter den verkliga personen Barbara som kallades för just Barbie och hennes bror som Ken.

Papper
- Då lekte man mycket med pappersdockor, som man klädde. Barbaras mamma tyckte att det borde finnas en liknande docka, beskriver Eva Sundell.
Barbiedockan skapades och fyra år senare kom den till Sverige.. Brio hade innan dess testat en plastdocka men den hade inte rönt så stort intresse. Samma gällde i början även Barbie i USA, det var först efter en tv-reklam som försäljningen satte fart.
De första exemplaren i Sverige gick bara att köpa på NK.
- Det handlade om 300 dockor som sålde slut på ett par timmar.
Från 1964 kvoterades dockorna ut till butiker i landet.
- De första dockorna kostade 12,75 kronor och det fanns dräkter som kostade mer berättar hon.

Tressy
Så småningom kom Konsum med en variant med mjukare plast, en docka som kallades för Tressy.
- Den hade en nyckel i ryggen och drog man upp den så kom det upp en hästsvans, beskriver hon.
Den som tar sig tid hittar många detaljer, som Ken med krås på skjortan eller den riktiga proggaren. Dockornas kläder och tillbehör följer modet som då var eller är.
Barbie på 1960-talet var en karriärkvinna och det syns på kläderna. Hon fick till och med en egen astronautdräkt, långt innan människan besökt rymden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om