Bättre balans kan rädda liv

Att falla kan orsaka ett stort lidande men också dödsfall.

Eksjö/Mariannelund2015-10-19 08:43


Fallolyckor är det som orsakar de flesta dödsolyckorna bland äldre. Men det finns mycket som många kan göra själv kan göra för att undvika olyckor och mildra fallet om olyckan ändå är framme.

Bara i Jönköpings län behandlas cirka 500 höftfrakturer om året. De flesta olycksfallen sker inomhus i det egna hemmet. Minst olyckor sker kanske lite förvånande vare sig i trappor eller i blöta och hala badrum.


I stället är det i sovrummet, i hallen och i matrummet som de flesta olyckorna sker.

- Oftast är man på väg till toan på natten eller på morgonen, säger folkhälsoplanerare Eva Timén, som besökte Mariannelund, för att föreläsa kring fallolyckor men framförallt vad man kan göra för att undvika dem.

Hon berättar att politiker fick frågan om vad de trodde orsakar de flesta dödsolyckorna bland äldre. En majoritet svarade trafiken men det rätta svaret är fallolyckor.

Man ramlar mer när man blir äldre, bland annat på grund av att balanssystemet förändras. Det system i kroppen som känner av balansen går dock att träna så det blir bättre, vilket kan bidra till att man inte ramlar eller blir bättre på att parera fallet.

Sedan finns det faktorer som exempelvis blodtryck, hur man äter och synen som också kan påverka att man ramlar.
Eva Timén frågar publiken om det är någon som har eller har haft yrsel och några händer sträckts upp.

- Om ni är yra och distriktsläkaren säger att "det får man ta när man blir äldre", så ska ni stå på er, för det stämmer inte. Det finns jättemycket man kan göra, säger hon.

Läs mer i måndagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om