Behov av äldreboende ses över

Eksjö kommun ska undersöka och utvärdera behovet av olika typer av äldreboenden i Mariannelund. Dessutom vill kommunen sprida information vad olika boenden egentligen innebär.

Eksjö/Mariannelund2010-10-01 06:22

I ett medborgarförslag föreslås att ett nytt äldreboende ska byggas i anslutning till Bobinen. Kommunen är dock inte lika övertygad om det egentliga behovet.
Socialutskottet möter förslaget med att uppdra åt förvaltningen att genomföra en större undersökning och utvärdering av behovet av olika typer av boende i Mariannelund och tycker i det arbetet att en informationskväll med politiker bör anordnas i Mariannelund under hösten.

Bättre information krävs
Socialutskottet menar också att de olika boendeformerna kan vara svåra att skilja åt: Vårdboende, särskilt boende, seniorboende och trygghetsboende.
Av den anledningen ska kommunen tillsammans med Eksjöbostäder se över och bli mer tydliga i sin information gällande boendeformer.
- Vi vill få ut bättre information, säger socialutskottets ordförande Tomas Erazim.
I medborgarförslaget framgick exempelvis inte vilken form av boende som önskades.

Minskat vårdboende
Mycket av de kritiserade förändringarna vid Bobinen är nu genomförda.
Idag finns 13 vårdboenden varav en är upplåten för växelvård medan seniorboendeplatserna utökats med tio till 50.
Enligt förvaltningens beräkning finns ingen kö till vårdboenden för närvarande, trots att ett par personer står på kö för boende i Mariannelund, varav en bor på Solgården och en på Mogården.
Att det är kort kö till särskilt boende betyder inte alltid att det är smidigt att få en plats på exempelvis Bobinen om man behöver det.
Ingatorp räknas in i samma upptagningsområde och en Mariannelundare som fått plats i Ingatorp anses ha fått det "hemma".
Totalt har tre sökt vårdboende i Mariannelund under året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om